De la 1 mai, pe plajele din Mamaia, Eforie, Costinesti, Neptun si Jupiter vor fi construiti, anual, pana in 2008, peste 8.000 de metri liniari de garduri de protectie contra vanturilor. De asemenea, in aceeasi perioada vor demara si o serie de lucrari pregatitoare sezonului estival. Astfel, pe langa nivelarea si discuirea plajelor, autoritatile vor fi obligate sa le si ecologizeze, astfel incat turistii sa beneficieze de cele mai bune conditii in sezonul estival. In plus, cu scopul de a conserva terenurile nisipoase, pe plajele din Mamaia si Venus-Saturn vor fi plantate perdele de vegetatie.
Aceste masuri fac parte din programul de lucrari privind protectia si reabilitarea zonei costiere, elaborat recent de Ministerul Agriculturii. Programul se intinde pe o perioada de patru ani, pana in 2008, in fiecare an urmand a fi stabilite sursele de finantare. Pentru lucrarile ce vor fi demarate anul acesta, necesarul de fonduri va fi asigurat dintr-un fond special destinat conservarii mediului.
Pe langa solutii de tip usor precum gardurile de protectie si completarea cu nisip a plajelor, programul prevede si o serie de masuri legate de gestionarea mai buna a sedimentelor nisipoase aduse de Dunare in zona costiera. Astfel, pe o lungime de 55 km de coasta, in zona Sulina-Zatoane, aluviunile nisipoase aduse de Dunare vor fi monitorizate permanent. De asemenea, pana in 2008, pe o distanta de 15 km intre Midia si Navodari, va demara un proiect de redistribuire a sedimentelor oprite de digurile de larg de la Portul Midia. Potrivit autoritatilor, volumul sedimentelor aduse de fluviul Dunarea se ridica, anual, la aproximativ 1,5 milioane de tone.
In Vama se ridica diguri "sparge-val"
Pentru perioada 2004-2008, programul prevede si realizarea unor noi structuri de protectie a plajelor, precum si refacerea celor erodate. Astfel, in statiunea Mamaia vor fi construite, la o adancime de sase metri, diguri submerse cu saci geotextili. Potrivit programului, aceste diguri se vor intinde pe o suprafata de 600 metri. Tot in Mamaia, pe o lungime de 1,2 km, vor fi ridicate diguri din piatra. In Costinesti, Vama Veche si 2 Mai vor fi construite peste 2.000 metri de diguri "sparge-val". In Constanta se vor realiza protectii de faleze cu stabilopozi pe o distanta de 3 km, in timp ce in Eforie Sud, Costinesti, 2 Mai si Vama Veche se vor realiza protectii de faleze cu zid de sprijin. Cele mai costisitoare lucrari vor fi cele de ridicare a structurilor de protectie prin utilizarea solutiilor noi.
Potrivit programului, autoritatile intentioneaza ca in Mamaia sa construiasa diguri flotante captatoare de energie la adancimi mici, primul tronson, considerat pilot, urmand a se intinde pe o distanta de 200 metri. Un alt tronson-pilot, de circa 1 km, va fi realizat la Eforie, insa digurile flotante captatoare de energie vor fi proiectate pentru adancimi mari. De asemenea, pentru urmarirea factorilor care contribuie la dinamica apei si a sedimentelor, intre Sulina si Vama Veche se va instala un sistem de monitorizare a lucrarilor realizate, cat si a efectelor acestora. (I.T.)
Have something to add? Share it in the comments.