"Tigarile populare Carpati si Snagov vor reaparea in curand pe piata, la un pret social-democrat", a declarat, ieri, ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu. El a precizat ca fabricile de tigarete ale Societatii Nationale Tutunul Romanesc (SNTR) din Bucuresti, Sf. Gheorghe si Targu Jiu au reluat ieri productia. Noile preturi maximale ale produselor SNTR vor fi urmatoarele: "Carpati" fara filtru – 14.000 lei/pachet, "Carpati" cu filtru -16.000 lei/pachet, "Snagov" necartonat – 16.000 lei/pachet, "Snagov" cartonat – 17.000 lei/pachet, "Coloana International" – 17.000 lei/pachet.
Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) detine 57,4% din capitalul social al SNTR. La inceputul anului, 47% din actiunile societatii au fost transferate in proprietatea APAPS de la Administratia Domeniilor Statului, institutie aflata in subordinea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor. Participarea APAPS la capitalul social al SNTR a crescut, ulterior, ca urmare a reevaluarii unor terenuri. Restul actiunilor sunt detinute de grupul InterAgro, fostul actionar majoritar. Reamintim ca APAPS a instituit, in luna aprilie, procedura de administrare speciala la SNTR, etapa pregatitoare pentru trecerea societatii, din nou, in proprietate privata.
Ieri, APAPS a vandut, unui consortiu format din firmele Carpatex Brasov si A2 Impex Ploiesti SRL un pachet de actiuni reprezentind 51% din capitalul social al societatii Iasitex Iasi, valoarea totala a tranzactiei fiind de 7,1 milioane de dolari.
Letea Bacau, cumparata de Sechelariu cu 8,1 milioane de dolari
APAPS a semnat ieri contractul de vanzare a peste 97% din capitalul social detinut la societatea Letea Bacau, unicul producator autohton de hartie de ziar. Cumparatorul este un consortiu format din firmele bacauane Selena – apartinand primarului bacauan Dumitru Sechelariu – si Spedition UMB (detinuta de omul de afaceri Doru Umbrarescu, cel care a betonat drumul din localitatea sibiana Ceanu Mare, inainte de anuntata si ulterior anulata vizita a cancelarului german Gerhard SchrSder. Valoarea tranzactiei se ridica la peste 8,1 milioane USD. Cumparatorul este obligat sa faca investitii tehnologice de aproape 3,5 milioane USD si sa aloce pentru protectia mediului alte peste 3,3 milioane USD. De asemenea, intregul personal va fi preluat si mentinut timp de cinci ani, in care minimum 70% din cifra de afaceri trebuie sa fie obtinuta din actualul obiect de activitate al societatii, respectiv producerea si comercializarea celulozei, hartiei de scris, de tipar, de ziar (care acopera 40% din piata autohtona), de ambalaj, a hartiei igienice si cartoanelor. O obligatie distincta o constituie preluarea datoriilor comerciale ale societatii, in valoare de peste 3 milioane USD. Ministrul Ovidiu Musetescu a precizat ca majoritatea datoriilor istorice ale societatii Letea va fi stearsa, urmand ca o suma de 150.000 USD sa fie reesalonata.
Have something to add? Share it in the comments.