Stiri si noutati

Deficitul bugetar, la jumatatea estimarii PSD

Romania a terminat primul an de guvernare al Aliantei DA cu un deficit bugetar de aproximativ 15.000 miliarde lei vechi, de doua ori mai mic decat cel pe care l-ar fi avut sub guvernarea PSD. Potrivit Ministerului Finantelor, deficitul bugetar din acest an va fi de 0,8% din PIB, sub nivelul de 1% estimat de autoritati la ultima rectificare bugetara. Fostul ministru de Finante, Mihai Tanasescu, estimase, in proiectul de buget pentru anul trecut, prezentat de PSD in Parlament in 2004, un deficit de 30.588 miliarde lei vechi si un PIB de 2.615.000 miliarde lei vechi.

PIB-ul era calculat la o crestere economica estimata la 5,3%. In acest an insa, in urma inundatiilor si procesului de restructurare implicat de aderarea la UE, cresterea economica a fost una mult mai mica.

Ultimele estimari ale Comisiei Nationale de Prognoza, din luna noiembrie, cresterea economica din 2004 era de numai 3,6%. In luna decembrie insa, Guvernul a reusit sa majoreze cheltuielile publice, in urma carora excedentul bugetar de 1% din PIB inregistrat in luna noiembrie s-a transformat intr-un deficit de 0,8% din PIB. Aceste cheltuieli masive, care au reprezentat, potrivit oficialilor din Ministerul de Finante, investitii in infrastructura afectata de inundatii, se vor simti si in rata de crestere economica. Foarte probabil, ea va depasi 4%. Iar la o rata de crestere de 4%, am avea un PIB de aproximativ 1.973.000 miliarde lei vechi si un deficit de 15.700 miliarde lei vechi.

Veniturile bugetare au avut o pondere in PIB egala cu cea din 2004, de 29,7%, in timp ce cheltuielile, desi au crescut 16,3% in termeni nominali dar, si-au redus ponderea in PIB cu 0,4%, situandu-se la 30,5%. Evolutii favorabile ale incasarilor au fost consemnate la taxa pe valoarea adaugata, unde sumele au crescut cu 36,2% in termeni nominali, respectiv cu 1,1% din PIB. Cresterea nominala la contributiile de asigurari sociale este de 18,8%, in timp ce ponderea in PIB a urcat cu 0,1 puncte procentuale.

Realizarile au depasit estimarile in cazul impozitului pe profit si a celui pe venit, unde nivelul taxarii a fost redus dupa introducerea cotei unice, sustin Finantele.

Incasarile la impozitul pe profit sunt superioare cu 61,4 milioane lei celor realizate in anul 2004, insa ponderea lor in PIB a scazut cu 0,4%. In cazul impozitului pe venit, sumele colectate au scazut cu 5,3% fata de anul precedent, diminuarea ponderii in PIB fiind de 0,6 puncte procentuale.

Florin Rusu
Sursa: Averea

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *