Stiri si noutati

Deficitul comercial, accentuat de importurile din CEFTA

Arpad Dobre

Cresterea deficitului comercial al Romaniei a fost determinata si de presiunea importurilor din statele membre ale Acordului Central European de Comert Liber (CEFTA). Conform statisticilor, aderarea Romaniei la CEFTA a permis cresterea volumului schimburilor comerciale cu aceste tari de la 980 milioane dolari, in 1997 (anul aderarii), la 2,3 miliarde dolari, in 2001. Cu toate acestea, importurile au inregistrat un ritm superior fata de exporturi, determinand cresterea deficitului comercial, a spus premierul Adrian Nastase cu prilejul participarii la reuniunea CEFTA de la Bratislava.

Spre exemplificare, in 2001, deficitul comercial al Romaniei in relatia cu statele CEFTA a insumat circa 700 milioane dolari, ca urmare a cresterii importurilor cu 29,8% si a scaderii exporturilor cu 4,8%. Si in primele sapte luni ale acestui an exporturile s-au redus cu 6,9%, iar importurile au crescut cu 7,8%, fapt ce a dus la inregistrarea unui deficit comercial de 463 milioane dolari.

Solutii in parteneriat

Nastase a precizat ca, din cauza acestei situatii, este necesara gasirea, impreuna cu partenerii CEFTA, de solutii pentru reducerea deficitului comercial prin dezvoltarea exporturilor romanesti, si nu prin restrictionarea importurilor. "Nu suntem adeptii unui echilibru artificial al schimburilor comerciale si cu atat mai putin ai unei politici protectioniste, dar nu putem ignora faptul ca presiunea crescanda a importurilor determina perturbari ale pietei interne", a spus Nastase. Configuratia CEFTA se va schimba, pe termen scurt, ca urmare a aderarii la UE a unor tari membre CEFTA (probabil Polonia si Ungaria), acestea urmand sa renunte la acord. Locul lor ar putea fi luat de Croatia si de Macedonia.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *