Stiri si noutati

Deficitul comercial va atinge 18 miliarde de euro in 2006

Romania a inregistrat, in primul trimestru, un deficit comercial de 2,3 miliarde de euro, in crestere cu 49,5%. Daca importurile vor continua sa devanseze exporturile, deficitul comercial va atinge 18 miliarde de euro la sfarsitul anului. Deficitul comercial s-a majorat in primul trimestru al acestui an cu 49,5%, la 2,3 miliarde de euro, fata de perioada comparabila din anul anterior, in conditiile cresterii mai accelerate a importului fata de export, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS). Balanta comerciala a fost influentata de ritmul alert al cresterii cererii interne pentru unele bunuri de consum care nu se produc in industria nationala la standardele si calitatea cerute de anumite segmente ale populatiei. Alti factori care au influentat deficitul comercial au fost ritmul accelerat al proceselor de restructurare si modernizare a sectoarelor economice, precum si dependenta mare a structurilor tehnologice si de productie interne de importurile energetice si de materii prime.

 Exporturile isi continua evolutia ascendenta

Importurile au inregistrat o crestere de 28,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 8,57 miliarde de euro, in timp ce exporturile au crescut cu numai 21,9%, la 6,21 miliarde de euro. Desi valoarea exporturilor in luna martie a fost cea mai mare consemnata lunar dupa 1990, ca urmare a unei cresteri de 20,7%, importurile au devansat exporturile, cresterea acestora fiind de 25,9%.

Romånia, campioana la importurile de electronice

 Importurile de produse electronice si electrocasnice au crescut cu 37,8%, la 2,03 miliarde de euro, acestea detinand o pondere de 23,8% in structura importurilor totale. Alte cresteri semnificative s-au inregistrat la importurile de produse minerale (35,4%) si la mijloace si materiale de transport (35,1%). Principalele piete de aprovizionare cu importuri, în primul trimestru, au fost UE cu 60,23%, Europa de Est, cu 23,37% si zona Asia-Oceania, cu 14,72%. Principalele tari partenere la import au fost Italia, cu 14,23% din total, Germania, cu 14,02% si Federatia Rusa, cu 10,49%.

Au scazut exporturile de fonta, fier si otel brut

In primul trimestru al anului s-a consemnat o scadere cu 22,26% a exportului la fonta, fier si otel brut. Si exportul de articole si accesorii de imbracaminte au scazut cu 2,7% fata de aceeasi perioada din 2005. Aceasta tendinta este atribuita, conform Ministerului Economiei si Comertului, cresterii pretului la energie electrica si gaze. In structura exporturilor, cea mai mare crestere, de 46,4%, a fost consemnata la masini si dispozitive mecanice, masini, aparate si echipamente electrice, aparate de inregistrat sau de reprodus sunetul si imaginile. Valoarea a fost de 1,23 miliarde de euro, respectiv 19,8% din totalul exporturilor.

Produsele romånesti, cerute pe pietele din afara UE

Pe piata statelor UE, cresterea valorica a exporturilor a fost de 673,63 milioane de euro, respectiv de 18,8%, în timp ce exporturile catre Europa de Est au crescut cu 59,83%, cele cu America, cu 25,42%, cele cu Africa si Orientul Mijlociu, cu 20,6%, iar cele cu Asia-Oceania, cu 20 de procente. 19% dintre exporturi au fost catre Italia, 15,21%, catre Germania, iar 7,28%, catre Franta.

Deficitul comercial poate ajunge la 18 miliarde de euro in 2006

Cifra deficitului comercial anuntata de Institutul National de Statistica este mult peste asteptari, iar daca aceasta tendinta se va mentine, analistii estimeaza ca vom incheia anul cu un deficit de 18 miliarde de euro, cu 8 miliarde de euro mai mult decat anul trecut
Luminita Capra
Sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *