Stiri si noutati

Denominarea este in grafic, afirma guvernatorul BNR

Toate lucrurile sunt in grafic si nu exista intarzieri pentru momentul denominarii – 1 iulie, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la Forumul Financiar Sud-Est European.

Oficialul BNR a mentionat ca exista totusi o singura exceptie – populatia nu va vedea imediat noua moneda intr-o maniera abundenta, deoarece leul nou este introdus intr-un mod "neagresiv".

Isarescu a aratat ca denominarea marcheaza incheierea unui ciclu inflationist, moneda nationala se "intareste"si in forma nominala, iar preturile din Romania se vor exprima la niveluri nominale uzuale in Europa. Totodata, este stabilita structura numerarului pentru urmatorii 7-9 ani, pana la adoptarea euro.

Potrivit guvernatorului BNR, in patru ani, Banca Centrala ar fi avut costuri de emisiune mai mari decat cele presupuse de trecerea la leul nou, iar daca nu se iau in considerare monedele metalice (mai costisitoare) amortizarea se realizeaza in numai doi ani.

Pentru BNR, pe un orizont de cinci ani, optiunea denominarii este mai putin costisitoare, iar din punct de vedere al efectelor sociale avantajul este evident, a spus Mugur Isarescu.

De asemenea, fizic, cantitatea de bani pe care o va transporta BNR va fi mai mica. La finele perioadei duale de circulatie a celor doua monede – 31 decembrie 2006- numarul de bancnote si monede metalice aflate in circulatie va fi mai mic decat in prezent, datorita structurii mai adecvate a noilor cupiuri. Costurile bancilor vor fi micsorate prin standardizarea aplicatiilor informatice, iar campurile valorice vor avea dimensiuni la nivelul standardelor internationale.

Denominarea leului este o actiune obiectiv necesara din punct de vedere economic si monetar, a concluzionat Isarescu. Realizarea denominarii este utila din perspectiva trecerii la euro, a carui adoptare este prognozata pentru 2012 – 2014, dupa indeplinirea criteriilor de la Maastricht, inclusiv participarea timp de doi ani la mecanismul de schimb valutar ERM II.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *