Stiri si noutati

Dependenti de importuri, vrem sa ne vindem rezervele nationale de gaze

In sectorul energetic mai urmeaza o mare privatizare, cea a Romgaz. Procesul de selectie a consultantului pentru privatizarea celui mai mare producator de gaze din tara a fost castigat de consortiul format din companiile Credit Suisse First Boston (CSFB), Linklaters si FRAI. CSFB a mai consiliat statul si la privatizarea Petrom, Distrigaz Nord si Distrigaz Sud. Alegerea acestui consultant ar putea insemna ca privatizarea Romgaz sa fie facuta dupa acelasi tipar cu cel al Petrom. Acest lucru ar intra in contradictie cu declaratiile ministrului economiei, Codrut Seres, care a spus ca doreste ca privatizarea Romgaz sa fie diferita "in toate sensurile" de procesul similar prin care a trecut societatea Petrom, preluata de grupul austriac OMV. Tot atunci, Seres a spus ca trebuie ca firma de consultanta care va urma sa fie aleasa de autoritati sa stabileasca cea mai buna metoda de preluare a Romgaz. In orice caz, pana acum nu a fost stabilita procedura de privatizare a producatorului de gaze. "In mod normal, tot ce inseamna evaluare, si mai ales evaluarea rezervelor Romgaz, ar dura patru-cinci luni, apoi ar urma sa fie prezentate concluziile si recomandarile consultantului pentru strategie si sa alegem o cale de privatizare", a declarat recent Seres, care a adaugat ca, "in orice caz, strategia privind privatizarea Romgaz va fi cu totul alta decat la alte procese similare din domeniul energiei".

Teodor Melescanu (PNL): Privatizarea a fost foarte benefica

Vicepresedintele PNL Teodor Melescanu considera ca privatizarea a fost unul dintre motoarele de dezvoltare economica a Romaniei. "S-a dovedit ca in absolut toate domeniile pe care le-a gestionat statul a lucrat in paguba. Tot sistemul privat a fost cel care a reusit scoaterea Romaniei la lumina. Sistemul privat este cel care a adus bani la buget, a adus economia de piata si, in ultima instanta, economia de piata. Nu cunosc daca in toate cazurile de privatizare se poate vorbi despre un beneficiu al statului, despre obtinerea celui mai bun pret sau daca cei care au preluat au facut de fiecare data ceea ce si-au propus, sau daca exista si cazuri in care fabricile au fost taiate in bucati si vandute ca fier vechi. Ceea ce stiu insa este ca marea privatizare trebuia facuta, ca, daca nu era facuta, era mult mai greu, poate chiar imposibil de obtinut statutul de economie functionala de piata. Fara acest statut nu puteam nici macar sa ne gandim la integrarea in Uniunea Europeana". Teodor Melescanu sustine ca nu este cazul sa vorbim de colonizare. "Potrivit Constitutiei Romaniei, statul detine controlul asupra zacamintelor naturale. Statul a instrainat unele bunuri ale sale pentru a asigura un management competitiv, pentru a intra pe pietele internationale, pentru a aduce in Romania performanta".

Cozmin Gusa (PIN): Privatizarile mortale sunt din zona energetica

Presedintele Partidului Initiativa Nationala, Cozmin Gusa, considera ca "in sine, privatizarea este un lucru pozitiv daca duce la cresterea profitului si a numarului de locuri de munca mai bine platite, precum si la integrarea companiilor privatizate in lanturi multinationale. Din pacate, privatizarea din Romania nu a condus decat catre ultima conditie, respectiv integrarea in lanturi multinationale, si exemplele sunt SIDEX sau PETROM. Preturile obtinute din marea privatizare au fost intotdeauna extrem de mici, iar despre cei care s-au ocupat de aceste privatizari se poate spune ca au subminat interesul national. Profiturile inregistrate de companiile privatizate nu au crescut, iar acolo unde acesta exista, el este exportat prin fel de fel de companii de consultanta in tarile mama sau paradisuri fiscale. Statul roman nu castiga mai nimic de pe urma acestor privatizari. Din pacate, nici productia nu a crescut, iar numarul locurilor de munca s-a diminuat considerabil. Insa privatizarile mortale pentru economia romaneasca sunt cele care oculteaza capacitatea energetica a Romaniei, si anume concesionarea extractiei de petrol pe bani de nimic. Si viitorul concesionarii extractiei de gaze naturale este sumbru. Dupa informatiile mele aceasta se va face catre o zona apartinand de fostul imperiu austro-ungar", a spus Gusa. Liderul PIN considera ca slaba capacitate de reactie si gandirea politica imatura a actualei echipe de guvernare ne conduce cu pasi grabiti catre o colonizare, iar posibilitatea de a scapa de aceasta perspectiva, cu actualul guvern, este egala cu zero.

Adrian Severin (PSD): Suntem dependenti de integrarea in UE

Promotorul primei Legi a Privatizarii din Romania, actualul deputat PSD Adrian Severin, este dezamagit de turnura pe care a luat-o acest fenomen dupa ce el nu s-a mai ocupat de acest lucru. "Nu pot sa spun ca acest proces a fost unul excelent, la fel cum nu pot sa spun ca el a fost dezastruos. Este insa trist ca proiectul pe care l-am lansat in anii 1990-1991, care avea ambitii mult mai mari referitoare la rezultatul concret al acestui proces, nu a putut fi pus in aplicare. Atunci se urmareau trei obiective majore: restructurare, dezvoltare si schimbarea mentalitatii in administrarea proprietatii. Din pacate, ideea care putea asigura obtinerea tuturor acestor obiective, si anume desfacerea lanturilor de productie si reconcentrarea lor in conditii de piata a fost abandonata, lucru care a condus la o autoprivatizare in conditii de coruptie. De aceea nu s-au putut obtine rezultate palpabile din procesul de privatizare". Adrian Severin considera ca "nu se poate vorbi de un proces de colonizare, ci de o nefericita slabiciune a capitalului privat romanesc. Ceea ce fara indoiala va reprezenta o problema pentru dezvoltarea structurala a Romaniei. Din acest motiv integrarea Romaniei in UE devine mai importanta sub conditia ca UE insasi sa fie doritoare si capabila sa asigure coeziune teritoriala a continentului, dezvoltarea armonioasa a tuturor statelor membre. Intr-un fel, suntem la mana unei decizii pe care avem foarte putine mijloace pentru a o influenta", a mai spus Severin.

Gheorghe Funar (PRM): Suntem o colonie jalnica!

Secretarul general al Partidului Romania Mare, Gheorghe Funar, considera ca "s-au dat pe preturi de nimic bunuri care valorau foarte multi bani. Aceste bunuri au fost construite cu multa sudoare de poporul roman. Noi nu am fost niciodata impotriva economiei de piata, impotriva actului de privatizare. Dar am tinut sa fie respectat un principiu la care tin toate tarile lumii civilizate, si anume controlul statului asupra resurselor naturale, asupra zonelor considerate de interes strategic. Si mai mult, am dorit ca avutia nationala sa nu fie furata sau cheltuita dupa bunul plac al unora care au avut sansa de a conduce Romania la un moment dat. Noi am vrut, altii au hotarat, iar rezultatul se vede cu ochiul liber. Suntem o tara coloniala, suntem o tara data pe gratis. Nimeni nu are nici un respect fata de noi, iar noi nu avem mandrie. Romanii pleaca pe capete in strainatate si nu se gandesc la altceva decat la cum sa faca sa nu mai vina niciodata inapoi. Suntem jalnici, pentru ca am avut parte de politicieni corupti, de institutii corupte, iar senzatia generala, receptata la nivelul tuturor sondajelor de opinie, este ca lucrurile se agraveaza. Constitutia este calcata in picioare la cel mai inalt nivel, incepand cu presedintele Basescu si continuand cu celelalte structuri ale statului", a mai precizat liderul PRM.

Vosganian (PNL): In sectorul energetic, am rezerve in privinta privatizarii

Senatorul PNL Varujan Vosganian sustine ca in orice tara privatizarea nu este strict necesara. "Nu e o optiune de natura economica, pentru ca sunt tari in care utilitatile sunt de stat. Problema este ca la noi managementul a fost defectuos si s-au inregistrat multe pierderi. Din considerente de natura investitionala si de natura manageriala, optiunea de a fi privatizate, una pe care eu o sustin", a spus Vosganian. Acesta a mai afirmat ca are anumite rezerve in ceea ce priveste energia electrica. "Privatizarera energiei nucleare iese din discutie, dar in legatura cu partea de hidro si cea de termo cred ca trebuie sa avem o viziune mult mai aprofundata si care are sa permita dezvoltarea capacitatilor care sunt inca in constructie". Cat priveste concesionarea rezervelor nationale de petrol si gaze, senatorul spune ca "cel care concesioneaza trebuie sa aiba capacitatea de a dezvolta cercetarea pentru noi zacaminte, sa nu se limiteze la exploatarea zacamintelor existente. In al doilea rand, aceste zacaminte trebuie sa fie comercializate in interiorul tarii".

In privinta privatizarii RomTelecom, Vosganian sustine ca nu crede ca au fost consecinte negative. "Imaginati-va ca RomTelecom nu s-ar fi privatizat, in conditiile in care avea concurenta de la Orange si de la Connex. In ce conditie dramatica s-ar fi ajuns?"

Gigi Becali (PNG): Marea privatizare este de fapt marea talharie!

Presedintele Partidului Noua Generatie, Gigi Becali, considera ca privatizarile marilor societati, a companiilor strategice a fost cea mai importanta miza a tuturor celor care au castigat alegerile si au guvernat Romania in ultimii 15 ani. "Eu nu pot sa-i spun privatizare. Cel mai bun termen care poate fi folosit in acest context este terorismul economic. Este un act de inalta tradare, iar cei vinovati trebuie sa plateasca pentru acest lucru. Marea privatizare este de fapt marea talharie. Eu consider ca nimeni nu are interesul sa faca lumina in acest domeniu sensibil, pentru ca sunt prea multi cei care au profitat de pe urma acestui proces. Toti politicienii spera ca vor obtine foloase de pe urma actului de decizie, fie ca e privatizare sau altceva. Altfel, de ce se lupta atata ca sa ajunga acolo? Salariile demnitarilor sunt de 30 milioane de lei, iar sumele vehiculate in campaniile electorale sunt de ordinul zecilor de milioane de euro. Este clar ca aici nu mai putem vorbi despre valorile democratiei sau despre economie de piata functionala si nici macar despre moralitate sau alte principii. Aici vorbim despre faptul ca acest popor nu a stiut inca sa-si aleaga pe acel conducator care sa conduca cu dragoste de tara. Nici nu mai ai ce sa le reprosezi, daca stii ce si-au dorit si vezi ce au facut, iti dai seama ca au lucrat cu precizie de ceas elvetian pentru atingerea scopurilor personale. Cu aceeasi precizie trebuie sa lucreze acum si statul roman cand ii va aresta si ii va baga la puscarie, macar pentru 20 de ani, pe toti cei care au participat la actul luarii deciziilor pentru jaful care s-a produs", a mai precizat Becali. Acesta considera ca nu este modern termenul de «colonie». "Noi ne-am facut-o cu mana noastra, acum vom trage consecintele multi ani. Suntem cuplati la Occident, dar cu ce pret? Sper ca acest jaf national nu va continua, cu toate ca exista premise clare in acest sens, iar cel mai bun exemplu este felul cum se va desface in bucati si va fi vandut sistemul energetic national. Parca de-abia s-au incalzit si continua cu si mai mare sarg ce s-a inceput acum 15 ani", a mai spus Becali.

Sorin Ovidiu Vantu: O atitudine servila, obedienta si idioata a clasei politice

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu considera ca de vina pentru esecul marilor privatizari este clasa politica romaneasca, pe care o acuza de faptul ca nu a stiut sa apere interesele nationale.

"Nu pot sa spun decat atat, ca pana acum a fost o atitudine servila, obedienta si idioata a clasei politice romanesti”, a precizat omul de afaceri.

Emil Constantinescu: «Privatizarile strategice s-au facut intre 1997-2000»

Fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, spune ca privatizarile strategice s-au facut sub administratia lui si ca aceste privatizari au fost de natura sa duca la o imagine pozitiva a tarii noastre la organismele internationale: "Pana in 1996, a existat o mascarada a privatizarilor. Privatizarea a inceput, de fapt, numai in 1997. In acest an s-a privatizat aproape 80 la suta din societatile comerciale. Privatizari strategice nu s-au putut face in perioada ’90-’97 din cauza lipsei de credibilitate a factorilor politici din acea perioada. In timpul administratiei noastre am putut purcede la privatizari mari pentru ca nu a existat imaginea de administratie corupta. Daca ne referim la cazul BCR, de exemplu, fuziunea acesteia cu Bancorex a fost facuta dupa ce s-a convenit, in negocierile cu FMI, sa se declare Bancorex falimentara. Bancorex, daca va amintiti, era instrument principal al coruptiei politice. In perioada presedintiei noastre s-a recurs pentru prima data in Romania la marile firme straine de consultanta pentru privatizarea a jumatate din Romtelecom si a Sidex. Amandoua au fost un succes, cum succes a fost si privatizarea fabricii Dacia Pitesti, un succes personal al meu”.
In sectorul energetic mai urmeaza o mare privatizare, cea a Romgaz. Procesul de selectie a consultantului pentru privatizarea celui mai mare producator de gaze din tara a fost castigat de consortiul format din companiile Credit Suisse First Boston (CSFB), Linklaters si FRAI. CSFB a mai consiliat statul si la privatizarea Petrom, Distrigaz Nord si Distrigaz Sud. Alegerea acestui consultant ar putea insemna ca privatizarea Romgaz sa fie facuta dupa acelasi tipar cu cel al Petrom. Acest lucru ar intra in contradictie cu declaratiile ministrului economiei, Codrut Seres, care a spus ca doreste ca privatizarea Romgaz sa fie diferita "in toate sensurile" de procesul similar prin care a trecut societatea Petrom, preluata de grupul austriac OMV. Tot atunci, Seres a spus ca trebuie ca firma de consultanta care va urma sa fie aleasa de autoritati sa stabileasca cea mai buna metoda de preluare a Romgaz. In orice caz, pana acum nu a fost stabilita procedura de privatizare a producatorului de gaze. "In mod normal, tot ce inseamna evaluare, si mai ales evaluarea rezervelor Romgaz, ar dura patru-cinci luni, apoi ar urma sa fie prezentate concluziile si recomandarile consultantului pentru strategie si sa alegem o cale de privatizare", a declarat recent Seres, care a adaugat ca, "in orice caz, strategia privind privatizarea Romgaz va fi cu totul alta decat la alte procese similare din domeniul energiei".

Teodor Melescanu (PNL): Privatizarea a fost foarte benefica

Vicepresedintele PNL Teodor Melescanu considera ca privatizarea a fost unul dintre motoarele de dezvoltare economica a Romaniei. "S-a dovedit ca in absolut toate domeniile pe care le-a gestionat statul a lucrat in paguba. Tot sistemul privat a fost cel care a reusit scoaterea Romaniei la lumina. Sistemul privat este cel care a adus bani la buget, a adus economia de piata si, in ultima instanta, economia de piata. Nu cunosc daca in toate cazurile de privatizare se poate vorbi despre un beneficiu al statului, despre obtinerea celui mai bun pret sau daca cei care au preluat au facut de fiecare data ceea ce si-au propus, sau daca exista si cazuri in care fabricile au fost taiate in bucati si vandute ca fier vechi. Ceea ce stiu insa este ca marea privatizare trebuia facuta, ca, daca nu era facuta, era mult mai greu, poate chiar imposibil de obtinut statutul de economie functionala de piata. Fara acest statut nu puteam nici macar sa ne gandim la integrarea in Uniunea Europeana". Teodor Melescanu sustine ca nu este cazul sa vorbim de colonizare. "Potrivit Constitutiei Romaniei, statul detine controlul asupra zacamintelor naturale. Statul a instrainat unele bunuri ale sale pentru a asigura un management competitiv, pentru a intra pe pietele internationale, pentru a aduce in Romania performanta".

Cozmin Gusa (PIN): Privatizarile mortale sunt din zona energetica

Presedintele Partidului Initiativa Nationala, Cozmin Gusa, considera ca "in sine, privatizarea este un lucru pozitiv daca duce la cresterea profitului si a numarului de locuri de munca mai bine platite, precum si la integrarea companiilor privatizate in lanturi multinationale. Din pacate, privatizarea din Romania nu a condus decat catre ultima conditie, respectiv integrarea in lanturi multinationale, si exemplele sunt SIDEX sau PETROM. Preturile obtinute din marea privatizare au fost intotdeauna extrem de mici, iar despre cei care s-au ocupat de aceste privatizari se poate spune ca au subminat interesul national. Profiturile inregistrate de companiile privatizate nu au crescut, iar acolo unde acesta exista, el este exportat prin fel de fel de companii de consultanta in tarile mama sau paradisuri fiscale. Statul roman nu castiga mai nimic de pe urma acestor privatizari. Din pacate, nici productia nu a crescut, iar numarul locurilor de munca s-a diminuat considerabil. Insa privatizarile mortale pentru economia romaneasca sunt cele care oculteaza capacitatea energetica a Romaniei, si anume concesionarea extractiei de petrol pe bani de nimic. Si viitorul concesionarii extractiei de gaze naturale este sumbru. Dupa informatiile mele aceasta se va face catre o zona apartinand de fostul imperiu austro-ungar", a spus Gusa. Liderul PIN considera ca slaba capacitate de reactie si gandirea politica imatura a actualei echipe de guvernare ne conduce cu pasi grabiti catre o colonizare, iar posibilitatea de a scapa de aceasta perspectiva, cu actualul guvern, este egala cu zero.

Adrian Severin (PSD): Suntem dependenti de integrarea in UE

Promotorul primei Legi a Privatizarii din Romania, actualul deputat PSD Adrian Severin, este dezamagit de turnura pe care a luat-o acest fenomen dupa ce el nu s-a mai ocupat de acest lucru. "Nu pot sa spun ca acest proces a fost unul excelent, la fel cum nu pot sa spun ca el a fost dezastruos. Este insa trist ca proiectul pe care l-am lansat in anii 1990-1991, care avea ambitii mult mai mari referitoare la rezultatul concret al acestui proces, nu a putut fi pus in aplicare. Atunci se urmareau trei obiective majore: restructurare, dezvoltare si schimbarea mentalitatii in administrarea proprietatii. Din pacate, ideea care putea asigura obtinerea tuturor acestor obiective, si anume desfacerea lanturilor de productie si reconcentrarea lor in conditii de piata a fost abandonata, lucru care a condus la o autoprivatizare in conditii de coruptie. De aceea nu s-au putut obtine rezultate palpabile din procesul de privatizare". Adrian Severin considera ca "nu se poate vorbi de un proces de colonizare, ci de o nefericita slabiciune a capitalului privat romanesc. Ceea ce fara indoiala va reprezenta o problema pentru dezvoltarea structurala a Romaniei. Din acest motiv integrarea Romaniei in UE devine mai importanta sub conditia ca UE insasi sa fie doritoare si capabila sa asigure coeziune teritoriala a continentului, dezvoltarea armonioasa a tuturor statelor membre. Intr-un fel, suntem la mana unei decizii pe care avem foarte putine mijloace pentru a o influenta", a mai spus Severin.

Gheorghe Funar (PRM): Suntem o colonie jalnica!

Secretarul general al Partidului Romania Mare, Gheorghe Funar, considera ca "s-au dat pe preturi de nimic bunuri care valorau foarte multi bani. Aceste bunuri au fost construite cu multa sudoare de poporul roman. Noi nu am fost niciodata impotriva economiei de piata, impotriva actului de privatizare. Dar am tinut sa fie respectat un principiu la care tin toate tarile lumii civilizate, si anume controlul statului asupra resurselor naturale, asupra zonelor considerate de interes strategic. Si mai mult, am dorit ca avutia nationala sa nu fie furata sau cheltuita dupa bunul plac al unora care au avut sansa de a conduce Romania la un moment dat. Noi am vrut, altii au hotarat, iar rezultatul se vede cu ochiul liber. Suntem o tara coloniala, suntem o tara data pe gratis. Nimeni nu are nici un respect fata de noi, iar noi nu avem mandrie. Romanii pleaca pe capete in strainatate si nu se gandesc la altceva decat la cum sa faca sa nu mai vina niciodata inapoi. Suntem jalnici, pentru ca am avut parte de politicieni corupti, de institutii corupte, iar senzatia generala, receptata la nivelul tuturor sondajelor de opinie, este ca lucrurile se agraveaza. Constitutia este calcata in picioare la cel mai inalt nivel, incepand cu presedintele Basescu si continuand cu celelalte structuri ale statului", a mai precizat liderul PRM.

Vosganian (PNL): In sectorul energetic, am rezerve in privinta privatizarii

Senatorul PNL Varujan Vosganian sustine ca in orice tara privatizarea nu este strict necesara. "Nu e o optiune de natura economica, pentru ca sunt tari in care utilitatile sunt de stat. Problema este ca la noi managementul a fost defectuos si s-au inregistrat multe pierderi. Din considerente de natura investitionala si de natura manageriala, optiunea de a fi privatizate, una pe care eu o sustin", a spus Vosganian. Acesta a mai afirmat ca are anumite rezerve in ceea ce priveste energia electrica. "Privatizarera energiei nucleare iese din discutie, dar in legatura cu partea de hidro si cea de termo cred ca trebuie sa avem o viziune mult mai aprofundata si care are sa permita dezvoltarea capacitatilor care sunt inca in constructie". Cat priveste concesionarea rezervelor nationale de petrol si gaze, senatorul spune ca "cel care concesioneaza trebuie sa aiba capacitatea de a dezvolta cercetarea pentru noi zacaminte, sa nu se limiteze la exploatarea zacamintelor existente. In al doilea rand, aceste zacaminte trebuie sa fie comercializate in interiorul tarii".

In privinta privatizarii RomTelecom, Vosganian sustine ca nu crede ca au fost consecinte negative. "Imaginati-va ca RomTelecom nu s-ar fi privatizat, in conditiile in care avea concurenta de la Orange si de la Connex. In ce conditie dramatica s-ar fi ajuns?"

Gigi Becali (PNG): Marea privatizare este de fapt marea talharie!

Presedintele Partidului Noua Generatie, Gigi Becali, considera ca privatizarile marilor societati, a companiilor strategice a fost cea mai importanta miza a tuturor celor care au castigat alegerile si au guvernat Romania in ultimii 15 ani. "Eu nu pot sa-i spun privatizare. Cel mai bun termen care poate fi folosit in acest context este terorismul economic. Este un act de inalta tradare, iar cei vinovati trebuie sa plateasca pentru acest lucru. Marea privatizare este de fapt marea talharie. Eu consider ca nimeni nu are interesul sa faca lumina in acest domeniu sensibil, pentru ca sunt prea multi cei care au profitat de pe urma acestui proces. Toti politicienii spera ca vor obtine foloase de pe urma actului de decizie, fie ca e privatizare sau altceva. Altfel, de ce se lupta atata ca sa ajunga acolo? Salariile demnitarilor sunt de 30 milioane de lei, iar sumele vehiculate in campaniile electorale sunt de ordinul zecilor de milioane de euro. Este clar ca aici nu mai putem vorbi despre valorile democratiei sau despre economie de piata functionala si nici macar despre moralitate sau alte principii. Aici vorbim despre faptul ca acest popor nu a stiut inca sa-si aleaga pe acel conducator care sa conduca cu dragoste de tara. Nici nu mai ai ce sa le reprosezi, daca stii ce si-au dorit si vezi ce au facut, iti dai seama ca au lucrat cu precizie de ceas elvetian pentru atingerea scopurilor personale. Cu aceeasi precizie trebuie sa lucreze acum si statul roman cand ii va aresta si ii va baga la puscarie, macar pentru 20 de ani, pe toti cei care au participat la actul luarii deciziilor pentru jaful care s-a produs", a mai precizat Becali. Acesta considera ca nu este modern termenul de «colonie». "Noi ne-am facut-o cu mana noastra, acum vom trage consecintele multi ani. Suntem cuplati la Occident, dar cu ce pret? Sper ca acest jaf national nu va continua, cu toate ca exista premise clare in acest sens, iar cel mai bun exemplu este felul cum se va desface in bucati si va fi vandut sistemul energetic national. Parca de-abia s-au incalzit si continua cu si mai mare sarg ce s-a inceput acum 15 ani", a mai spus Becali.

Sorin Ovidiu Vantu: O atitudine servila, obedienta si idioata a clasei politice

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu considera ca de vina pentru esecul marilor privatizari este clasa politica romaneasca, pe care o acuza de faptul ca nu a stiut sa apere interesele nationale.

"Nu pot sa spun decat atat, ca pana acum a fost o atitudine servila, obedienta si idioata a clasei politice romanesti”, a precizat omul de afaceri.

Emil Constantinescu: «Privatizarile strategice s-au facut intre 1997-2000»

Fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, spune ca privatizarile strategice s-au facut sub administratia lui si ca aceste privatizari au fost de natura sa duca la o imagine pozitiva a tarii noastre la organismele internationale: "Pana in 1996, a existat o mascarada a privatizarilor. Privatizarea a inceput, de fapt, numai in 1997. In acest an s-a privatizat aproape 80 la suta din societatile comerciale. Privatizari strategice nu s-au putut face in perioada ’90-’97 din cauza lipsei de credibilitate a factorilor politici din acea perioada. In timpul administratiei noastre am putut purcede la privatizari mari pentru ca nu a existat imaginea de administratie corupta. Daca ne referim la cazul BCR, de exemplu, fuziunea acesteia cu Bancorex a fost facuta dupa ce s-a convenit, in negocierile cu FMI, sa se declare Bancorex falimentara. Bancorex, daca va amintiti, era instrument principal al coruptiei politice. In perioada presedintiei noastre s-a recurs pentru prima data in Romania la marile firme straine de consultanta pentru privatizarea a jumatate din Romtelecom si a Sidex. Amandoua au fost un succes, cum succes a fost si privatizarea fabricii Dacia Pitesti, un succes personal al meu”.
Sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *