Producatorii romani de cartofi au ajuns in pragul falimentului, din cauza costurilor de productie foarte ridicate si a importurilor masive care au suprasaturat piata in ultimii ani, ne-a declarat Ioan Benea, presedintele Federatiei Nationale a Cultivatorilor de Cartofi (FNCC). In urma solicitarilor facute de producatori, Ministerul Agriculturii a decis sa introduca din toamna un pret de referinta la cartofi. "Trebuie descurajate importurile de cartofi – aici ma refer la cele efectuate, in anii trecuti, din Egipt – pentru care au existat presiuni chiar si in acest an, si care nu corespundeau din punct de vedere al calitatii. Va trebui sa sprijinim identificarea solelor, a celor care produc cartofi de samanta si sa le dam subventii mai consistente", a declarat, recent, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur.
In 2004, s-au importat 40.000 tone de cartofi
Cele mai multe importuri nu se fac, insa, din Egipt, ci din statele europene, care asigura subventii masive producatorilor lor. Anul trecut, in conditiile in care Romania a realizat o productie de cartofi peste necesarul de consum, Guvernul a permis importul fara taxe vamale, in baza unui contingent de 20.000 tone. Importurile au fost mai mari de atat, ajungand la 40.000 tone. Presedintele FNCC ne-a mai spus ca au fost, probabil, presiuni din partea unor oameni de afaceri influenti care, "la un dolar investit, scot doi dolari".
In acest context, taranii romani au ajuns in situatia de a avea beciurile pline de cartofi de anul trecut. De aceea nici nu vor sa mai cumpere cartofi de samanta, preferand sa-i cultive pe cei din beciuri. "Astfel, vom avea o productie mizerabila, de proasta calitate", a spus Ioan Benea.
Cartofii romanesti nu pot fi exportati in UE
In 2004, Romania a produs 4 milioane de tone de cartofi, necesarul de consum fiind de 3 milioane de tone. Piata externa nu accepta cartofii romanesti, pentru ca nu corespund din punct de vedere calitativ.
Benea ne-a explicat ca cele mai multe state din Uniunea Europeana au realizat, anul trecut, supraproductii de cartofi la costuri foarte reduse. Pentru nu a ramane cu marfa nevanduta, aceste tari s-au orientat catre piete primitoare, precum Romania, unde au exportat cartofi la preturi sub costurile de productie inregistrate de producatorii interni. "S-a importat din toata comunitatea europeana, din Ungaria, Olanda, Belgia, Franta, tari care au realizat productii foarte mari, cam 50 tone la hectar. Productia care nu a fost contractata ne-a fost oferita la preturi foarte mici, chiar si 3 euro/tona. Cu toate costurile de transport si taxe vamale, preturile ajungeau la maximum 2.000 lei/kg. Comparativ, la noi, costurile pentru cartofii de consum au fost intre 3.500 si 4.500 lei/kg, iar pentru cartofii de samanta, 7.000-8.000 lei/kg", ne-a spus Ioan Benea. In Romania, costurile sunt mult mai mari din cauza preturilor mari la inputuri (ingrasaminte, pesticide) si din cauza lipsei unei tehnologii perfomante. "Spre deosebire de celelalte tari, noi inca lucram cu tractoare de 65 cai putere, pretul la ingrasaminte aproape s-a dublat fata de anul trecut, iar pretul la motorina este foarte ridicat", a precizat Banea. Acesta sustine ca subventia de 5.000 lei/litru la motorina se dovedeste a fi inutila, in conditiile in care aceasta s-a scumpit.
Ingrasamintele pe cupon, mai scumpe
Situatia este valabila si in cazul cupoanelor agricole, care nu prea ajuta, in conditiile in care producatorii de ingrasaminte au crescut pretul la 100.000 lei pentru un sac de 50 kg. "Este mai scump cand il iei pe baza cuponului, decat daca l-ai cumpara cu banul jos", a spus Benea. Aceasta in conditiile in care, de pilda, in Belgia, pentru agricultura motorina se vinde la un sfert din valoarea celei de la pompa. Pentru a scapa de productie, cultivatorii au ajuns sa vanda cartofi de samanta cu 1.500 lei/kg la fabricile de fulgi de cartofi. Piata de desfacere din Romania s-a diminuat si din cauza faptului ca au fost inchise toate cele cinci fabrici de amidon care existau inainte de 1990. Benea ne-a spus ca pretul de referinta pe care vrea Ministerul Agriculturii sa-l introduca ar trebui sa acopere costurile de productie.
Have something to add? Share it in the comments.