Potrivit postului de radio Deutsche Welle, "Romania devine din ce in ce mai nesigura pentru investitori din cauza coruptiei si a nesigurantei legislative". Ca urmare, sustine postul citat, numerosi investitori straini prezenti in estul Europei nu-si mai reinvestesc profitul in tarile din zona, ci il redirectioneaza catre alte tari, considerate mai sigure. Astfel, in ultimii 13 ani, din Bulgaria ar fi iesit peste 7 miliarde de dolari, din Albania – 3 miliarde dolari, iar din Romania, 8 miliarde dolari.
Reversul medaliei
Pe de alta parte, autoritatile romane au relevat faptul ca anumiti investitori "grei" prefera sa-si scoata profiturile peste granita, in paradisuri fiscale, unde impozitul este de cel mult 4%, fata de Romania, unde acesta este de 25%. Se pare ca ministrul delegat Ionel Blanculescu, aflat la conducerea Autoritatii Nationale pentru Control, a gasit ac pentru "cojocul" investitorilor evazionisti, dupa ce a identificat modul de operare al acestora. "De exemplu, sa admitem ca o firma realizeaza un profit brut de un milion de dolari pe an si, dupa scaderea diverselor cheltuieli, ramane cu un profit net de 300.000 dolari.
In mod normal, acestia ar trebui impozitati cu 25%, conform legislatiei romanesti. Unii investitori – si ma refer aici la firme mari, dar fara a le nominaliza – intocmesc un contract de asistenta manageriala cu anumite firme de avocatura din asa-numitele paradisuri fiscale, carora le varsa fictiv suma de 290.000 dolari, de exemplu, iar statul roman mai poate impozita doar cei 10.000 de dolari ramasi. Va anunt ca aceasta situatie nu va mai dura mult, deoarece avem in vedere promovarea unei legi care sa stopeze exporturile ilegale de profit", a avertizat Blanculescu. El considera ca, in prezent, economia subterana se situeaza la 40-50% din Produsul Intern Brut, multi evazionisti fiind regasiti si in randul investitorilor care-si exporta ilegal profitul.
Mediu de afaceri descurajant
Directorul executiv al Consiliului Investitorilor Straini, Ruxandra Stan, ne-a declarat ca Romania a atras mai putine investitii straine decat tarile vecine, investitorii fiind descurajati de instabilitatea legislativa, de birocratie, coruptie si fiscalitatea ridicata. "Romania are de facut inca schimbari importante privind mediul de afaceri in ceea ce priveste : flexibilitatea pietei muncii – noul Cod al Muncii este prohibitiv pentru angajator; adoptarea unui Cod de procedura fiscala care sa cuprinda un Cod de conduita pentru inspectorii autoritatilor financiare; asigurarea unui mediu concurential loial si aplicarea legilor atat atunci cand este vorba de colectarea taxelor, cat si in cazul inchiderii societatilor comerciale falimentare.
Have something to add? Share it in the comments.