Directorii de scoli si licee care nu vor declara inspectoratelor scolare posturile sau catedrele vacante din unitatea de invatamant "vor raspunde administrativ-disciplinar, civil sau penal, dupa caz", se stipuleaza in noua Metodologie privind miscarea personalului didactic din invatamantul preuniversitar, aprobata in forma finala de catre ministrul educatiei si cercetarii, Alexandru Athanasiu.
Practic, in functie de gravitatea faptelor, unui director de scoala i se poate intocmi dosar penal si risca o condamnare de la un an la patru ani de puscarie. "Directorul fiecarei unitati scolare poarta intreaga responsabilitate pentru vacantarea posturilor proprii si are obligatia de a afisa la unitate toate posturile sau catedrele vacante sau rezervate, dupa aprobarea de catre consiliul de administratie al inspectoratelor scolare", se precizeaza la articolul 10, alin.2, din Metodologie. In acest sens, lista cu toate posturile vacante trebuie obligatoriu afisata cu 30 de zile inaintea declansarii actiunilor de pregatire a concursului de examene.
"Ministerul Educatiei va pedepsi orice incercare de frauda in actiunea de vacantare a locurilor fara personal calificat din scoli si licee."
Inspectorii, la fel de vinovati
In opinia Ministerului Educatiei si Cercetarii, aceleasi pedepse se vor aplica si inspectorilor scolari. In egala masura, "inspectoratul scolar are obligatia de a face publica, prin afisare la sediu si la unitatile de invatamant vizate, lista posturilor supuse restrangerii de activitate, cu cel putin 30 de zile inaintea declansarii procedurilor de restrangere de activitate", se mai stipuleaza la acelasi articol din document.
Mai mult, posturile sau catedrele devenite libere dupa sesiunea de pretransferare vor fi incluse si ele pe lista locurilor vacante ce urmeaza a fi afisate. De acestea pot beneficia numai candidatii participanti la sesiunea de examene pentru concursul de titularizare. Din lista finala vor face exceptie doar posturile in care exista restrangeri de activitate la specialitatea respectiva, dovedite prin adrese emise de catre conducerea unitatii de invatamant.
Maistrii, obligati sa faca facultate
Acelasi document stipuleaza faptul ca toate cadrele didactice cu studii medii, titularizate pe o catedra de Educatie tehnologica "sunt obligate sa-si completeze studiile printr-o forma de pregatire superioara". In acest an scolar, 2004-2005, aceste cadre didactice trebuie sa dovedeasca cu documente ca urmeaza cursurile unei facultati de specialitate. Cele care nu se afla intr-o forma de pregatire superioara sunt considerate necalificate si retribuite corespunzator. Mai mult, ele vor intra, pana la sfarsitul acestui an scolar, in restrangere de activitate, urmand a fi transferate pe catedre de pregatire sau instruire practica, in specialitate. Disciplinele tehnologice din invatamantul profesional pot fi predate atat de catre absolventii invatamantului superior tehnic de lunga durata, cat si ai celui de scurta durata.
Have something to add? Share it in the comments.