Stiri si noutati

Dispar banii vechi! Se va lansa bancnota de 200 lei

La 1 decembrie, BNR va lansa bancnota de 200 lei (2 milioane de lei vechi), echivalentul a 50-60 euro, a anuntat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Bancnota va avea dimensiuni intermediare intre cea de 100 lei si cea de 500 lei si va fi imprimata in relief. Pe fata bancnotei va figura portretul lui Lucian Blaga, iar pe revers, o compozitie grafica avand in prim-plan imaginea statuetei neolitice „Ganditorul de la Hamangia“. Pe de alta parte, Isarescu a anuntat ca din luna decembrie toate bancnotele vechi vor fi retrase din circulatie. BNR nu va mai emite bancnota veche din septembrie. Toate bancnotele in leul vechi vor fi retrase de BNR pana in luna decembrie

 Isarescu: Banii vechi dispar.

Va fi lansata bancnota de 200 de lei Din luna decembrie a.c., toate bancnotele vechi vor fi retrase din circulatie, a declarat, ieri, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Banca Centrala nu va mai emite bancnota veche (in leul vechi, n.n.) din luna septembrie 2006. La sfarsitul anului 2005, numerarul nou reprezenta 58% din totalul monetarului de pe piata, proportie ce va creste la 85% in iunie si la 100% in luna decembrie. „Pe 1 decembrie 2006, BNR va lansa noua bancnota de 200 de lei (2 milioane de lei vechi, n.n.). Am considerat ca este necesara lansarea bancnotei de 200 lei, deoarece are o valoare intermediara intre 100 lei si 500 lei, echivalentul a 56 euro la actualul curs de schimb, iar nivelul mediu al retragerilor de numerar din bancomate este de 270 lei pe tranzactie. De asemenea, romanii trebuie sa se obisnuiasca cu structura insemnelor euro in perspectiva adoptarii monedei unice europene“, a precizat Isarescu. Bancnota de 200 lei va avea dimensiuni intermediare intre cele ale bancnotei de 100 lei si cele ale bancnotei de 500 lei. Cupiul va fi imprimat in relief, iar pe avers va figura portretul filosofului si scriitorului Lucian Blaga. Reversul bancnotei va consta intr-o compozitie grafica avand in prim-plan imaginea statuetei neolitice „Ganditorul de la Hamangia“. Bancnota va fi prezentata detaliat cu 30 de zile inainte de data lansarii in circulatie.

Leul nou, «calauza» catre dezinflatie si UE

Denominarea monedei nationale a avut loc la 1 iulie 2005 si a presupus taierea a patru zerouri din actualele cupiuri, astfel ca bancnota de 10.000 lei a devenit noua unitate monetara, adica un leu nou. Pentru acoperirea solicitarilor suplimentare de numerar au fost mentinute in circulatie mai multe bancnote din vechea emisiune, au fost devansate livrarile furnizorilor de insemne monetare catre BNR si au fost suplimentate cantitatile contractate pentru anul 2006. „In intervalul 1 iulie 2005 – 31 martie 2006, BNR a pus in circulatie 324 milioane de monede din noua emisiune, adica 1.213 tone si 308 milioane bancnote, echivalentul a 300 tone“, a precizat guvernatorul BNR. Mugur Isarescu a mai afirmat ca noile insemne monetare au fost mai putin percepute in circulatie deoarece remonetizarea economiei nationale a condus la cresterea numerarului, la sfarsitul anului 2005, cu 37% peste nivelul prognozat initial. In decembrie 2006, majorarea va fi de circa 48%. Guvernatorul BNR spera ca „leul nou va deveni obisnuit pentru romani si puternic. El ne va calauzi in drumul nostru spre dezinflatie si spre UE“.

 Bancnota de 200 de lei nu va creste inflatia

Mugur Isarescu a accentuat ideea ca nu exista nici un fel de corelatie intre lansarea emisiunii monetare de 200 lei si inflatie. „Evolutia favorabila a preturilor în luna februarie si martie nu reprezinta o garantie pentru continuarea dezinflatiei în ritmul dorit, deoarece exista înca potentiale socuri, în special din partea ofertei. Rata inflatiei din ultimele doua luni, de 0,2%, indica o inflatie anuala de baza putin peste 2%, asupra careia este greu sa mai intervii. În acest caz, puseele inflationiste din segmentul preturilor administrate sunt greu de contracarat prin restrângerea cererii“, a declarat seful BNR. Banca Centrala a anuntat pentru acest an o tinta de inflatie de 5% plus/minus un punct, în conditiile unei rate anuale în 2005 de 8,6%, usor peste intervalul de variatie stabilit pentru anul trecut.

Taxa pe viciu poate crea presiuni asupra inflatiei

Mugur Isarescu a preconizat ca introducerea taxei pe viciu ar putea crea presiuni inflationiste, avand in vedere ponderea ridicata de tigari in cosul utilizat la calculul preturilor de consum al populatiei. „In tara noastra, ponderea tigarilor este de 4%, adica jumatate din ponderea painii. Este un lucru care ar trebui sa ne ingrijoreze pentru ca ai impresia, in gluma vorbind, ca in Romania se mananca numai tigari“, a completat Isarescu. Guvernatorul a adaugat ca evolutia favorabila a preturilor în luna februarie si martie nu reprezinta o garantie pentru continuarea dezinflatiei în ritmul dorit, deoarece exista înca potentiale socuri, în special din partea ofertei.
Otilia Lungu
Sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *