Centrul Judetean de Consultanta Agricola Constanta a gazduit la sfarsitul lunii octombrie lansarea cartii "Dobrogea agricola, de la legenda la globalizare", a profesorului dr. Aurel Lup. Impresionanta ca volum si remarcabila din punct de vedere al rigorii stiintifice, este atat o istorie a agriculturii Dobrogei, cat si o analiza critica a sistemului agriculturii socialiste, cu unele realizari tehnice, dar mai ales cu nonperformantele economice si consecintele grave asupra nivelului general de evolutie a agriculturii romanesti.
"Agricultura nu este o ramura economica producatoare de produse agroalimentare si de profit, ci aceasta este, chiar inainte de toate, un mod de viata, iar ruralul nu este numai un spatiu de productie, ci mai intai este un mediu de viata, un spatiu social si cultural cu implicatii complexe asupra vietii de ansamblu a unei natiuni", afirma autorul cartii, prof. dr. Aurel Lup.
Intrebarea pe care si-au pus-o specialistii Centrului de Consultanta Agricola a fost: "Pe cand un compendiu cu date statistice documentare, legate de evolutia gospodariei taranesti si a economiei agrare in perioada de tranzitie?". Toti s-au constituit in co-autori ai unei asemenea lucrari. Asteptam coordonatorul!
Tinerii aflati in detentie, calificati in agricultura
Tinerii intre 18-21 de ani de la Penitenciarul Poarta Alba au dorit sa iasa din detentie cu o calificare profesionala. Conducerea penitenciarului s-a adresat Centrului Judetean de Consultanta Agricola cu aceasta comanda sociala, iar rezultatul l-a constituit cursul organizat pentru cei 21 minori din penitenciar in vederea calificarii in meseria de legumicultor.
Dupa trei luni de pregatire, timp in care tinerii au beneficiat de experienta celor cinci lectori – specialisti ai CJCA, la sfarsitul lunii octombrie a avut loc examenul final si inmanarea certificatelor de calificare. Obiectul acestei actiuni l-a constituit gasirea unei modalitati de reintegrare sociala prin calificare.
"A fost o experienta pentru grupul celor cinci lectori care au sustinut cursurile, sa poata descoperi reala dorinta a cursantilor de a parcurge teoretic si practic etapele acestui curs. Daca la intalnirea-test cursantii au suras sceptic la abuzul cuvantului management (de exemplu), pe parcursul desfasurarii modulului fiecare a demonstrat, prin raspunsuri verbale sau teste, ca a inteles principiile ce stau la baza organizarii vietii si activitatii fiecaruia dintre ei, dar si-a dezvoltat si abilitatea de a alege un lider. Credem ca acesta a fost numai inceputul unei bune colaborari ulterioare", ne-a declarat directorul Centrului Judetean de Consultanta Agricola, drd. ing. Mioara Mathe Kis.
Beneficiarii acestor certificate au avut posibilitatea ca peste doua saptamani, cand patru dintre ei au fost eliberati, sa verifice utilizarea timpului aflat in detentie pentru a se califica intr-o meserie.
A fost o demonstratie de colaborare democratica intre institutiile descentralizate ale statului.
Have something to add? Share it in the comments.