Stiri si noutati

Domeniul alesilor

Ilinca Teodoriu

Fond de vanatoare la Scrovistea

De la 1 octombrie, peste 2.000 ha de padure au fost trecute din administrarea Regiei Nationale a Padurilor (RNP) in subordinea Regiei Autonome Administrarea Patrimoniului Statului (RAAPPS). Acest transfer este reglementat prin Legea 545, publicata in "Monitorul Oficial" in data de 4 octombrie. Cele 2.000 de hectare de padure au capatat statutul de fond de vanatoare, fiind delimitate incat sa asigure o cat mai mare stabilitate a vanatului.

Derogare de la Legea fondului cinegetic

Legea fondului cinegetic si a protectiei vanatului prevede ca suprafata minima a unui fond de vanatoare trebuie sa fie de cel putin 5.000 ha la campie, 7.000 ha la deal si 10.000 ha la munte. Astfel, transformarea celor 2.000 hectare in fond de vanatoare ar fi fost imposibila, fara o noua prevedere legala. O data cu promulgarea Legii 545, autoritatile au gasit solutia anuland prevederile potrivit carora "gestionarea fondului de vanatoare se atribuie de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura organizatiilor vanatoresti legal constituite din Romania, afiliate Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania, Regiei Nationale a Padurilor, unitatilor de cercetare stiintifica cu profil cinegetic din Romania, denumite, gestionari ai fondurilor de vanatoare". De asemenea, Legea 545 ofera RAAPPS atributii de gestionare a suprafetelor forestiere.

Daca transferarea celor 2.000 de ha de teren impadurite din "patrimoniul" Regiei Padurilor, singura autoritate capabila sa administreze in regim silvic fondul forestier, in subordinea RAAPPS pune sub semnul intrebarii intentiile autoritatilor, ceea ce ne lamureste asupra acestui subiect este faptul ca cele 2.000 ha se gasesc intr-un singur loc si anume Scrovistea. Ca urmare, beneficiarii serviciilor prestate de catre RAAPPS vor avea destul loc unde sa haituiasca linistiti vanatul, feriti de privirile indiscrete ale curiosilor de rand.

Pentru ca adoptarea acestei legi sa fie urgentata, Ion Iliescu, presedintele Romaniei, a emis un decret de promulgare (Decretul 777 din data de 30 septembrie a.c.).

Domneste legea tacerii

Autoritatile se feresc sa vorbeasca despre acest subiect. Este si cazul conducerii RAPPS, care, pana la inchiderea editiei, nu a putut fi contactata. In schimb, directorul general al Regiei Nationale a Padurilor, Filip Georgescu, ne-a declarat ca aceasta decizie a autoritatilor nu poate fi contestata. "Eu sunt un slujbas al statului, iar daca statul doreste sa-si micsoreze sau sa-si imparta averile, eu nu pot decat sa ma supun", a conchis Georgescu.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *