Ministerul Agriculturii a solicitat Comisiei Europene alocarea unei sume cuprinse intre 70 milioane de euro si 150 milioane de euro pentru refacerea proiectelor de infrastructura rurala din zonele calamitate, dar si pentru consolidarea digurilor care au fost construite prin fonduri SAPARD, a declarat Dan Gherghelas, directorul general al Agentiei SAPARD. Banii vor proveni prin redistribuirea unor fonduri SAPARD pentru care nu exista solicitari. Gherghelas sustine ca Romania ar putea beneficia de sprijinul comunitar in luna septembrie. "Exista lucrari care au fost afectate in diferite grade, chiar si pana la 70%?, a spus Gherghelas. Acesta a adaugat ca, pentru zonele calamitate, se are in vedere cresterea cofinantarii nationale si din partea UE pana la 65-75% pentru proiectele noi din sectorul imbunatatirii prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole, investitiilor in exploatatii agricole si silvicultura.
In alta ordine de idei, oficialii agentiei spun ca pe programul SAPARD, gradul de utilizare a fondurilor abia atinge 65% in ceea ce priveste numarul de angajamente si doar 35-40% in privinta platilor efectuate. "La anul, va trebui sa platim peste 640 milioane de euro. Atunci va fi o problema, deoarece nu avem garantii ca vom putea face platile, din cauza lipsei de proiecte?, a spus directorul general al agentiei, Samoila Szabo.
Pe langa faptul ca nu sunt proiecte, la multe dintre cele care exista sunt descoperite o serie de nereguli, fapt care obliga agentia sa opreasca platile. De exemplu, in judetul Suceava, in cazul a 12 proiecte au fost blocate plati de 37 miliarde de lei, deoarece consiliile locale care erau beneficiari nu au putut justifica niste cheltuieli. (Claudia Botezatu)
Have something to add? Share it in the comments.