Cota unica incepe sa-si atinga obiectivele, potrivit ministrului Finantelor Publice, Ionut Popescu, respectiv cresterea investitiilor straine si aducerea la suprafata a locurilor de munca din zona economiei nefiscalizate, informeaza un comunicat de presa al Ministerului Finantelor Publice.
"O crestere substantiala a numarului locurilor de munca, respectiv cu peste 180.000, si cel mai scazut nivel al somajului din 1992 incoace arata ca introducerea cotei unice produce, deja, efecte pozitive. De asemenea, nivelul investitiilor straine dovedeste ca Romania, prin politica fiscala, devine tot mai mult o atractie pentru investitorii straini", mentioneaza Ionut Popescu.
Romania are un numar de contribuabili mic, in comparatie cu populatia activa, astfel incat baza de impozitare se poate largi prin fiscalitate scazuta, ceea ce aduce fonduri pe termen mediu si lung la bugetul de stat si micsoreaza costurile infiintarii unui loc de munca. In felul acesta, numarul de angajati a crescut in luna iunie cu 180.000, fata de 1 ianuarie, mai precizeaza comunicatul MFP.
De asemenea, rata somajului este la cea mai joasa cota, din 1992, de 5,5 procente, in raport cu populatia activa, iar salariul mediu net s-a majorat, in primul semestru, cu 23 la suta, fata de primul semestru al anului trecut, ajungand la 715 RON.
In primele sapte luni ale anului, investitiile straine de peste un milion de dolari au ajuns la peste 750 de milioane de dolari, cu 19 la suta mai mult fata de acelasi interval al anului 2004. Astfel, la sfarsitul luni iunie, totalul investitiilor straine ajungea la 890 de milioane de euro, cu 35 de procente mai mult fata de prima parte a lui 2004, cand acestea au atins un nivel record, in special datorita marilor privatizari.
Un alt efect al cotei unice de impozitare, la sase luni de la punerea in aplicare, este evolutia pozitiva a incasarilor la buget, executia bugetului general consolidat in primul semestru aratand un excedent de 0,4 procente din PIB. In primele sase luni, veniturile bugetului de stat au crescut cu 16,7 la suta, respectiv cu 6,7 procente in termeni reali, fata de intervalul similar din 2004 si totalizeaza 239.498,5 miliarde de lei. In urma impozitarii profitului, in primele sase luni ale lui 2005 s-au strans la buget 6212,7 miliarde de lei, respectiv cu 21,1 la suta, iar incasarile din impozitul pe venit au scazut cu 1.696,2 miliarde de lei, anticipatia scaderii, din ianuarie 2005, fiind mult peste acest nivel.
In acest fel, precizeaza comunicatul MFP, accentul trece de pe impozitarea directa, pe cea indirecta. De asemenea, "dupa publicarea acestor cifre, orice discutie despre efectele cotei unice trebuie sa tina seama de aceste cifre", a aratat ministrul Finantelor Publice, in comunicatul de presa./
Have something to add? Share it in the comments.