Stiri si noutati

Economia Ungariei a crescut in trimestrul doi mai mult dec?t in trimestrul unu

Economia Ungariei a crescut in trimestrul doi mai mult decat in trimestrul unu, balanta comerciala ramanand puternica, asemeni forintului, iar productia industriala s-a majorat cu opt procente fata de trimestrul unu din 2004, informeaza un raport al GKI si Erste Bank, citat de MTI.

Cresterea productiei industriale este printre cele mai ridicate dintre cele inregistrate in Uniunea Europeana, dupa cea a Statelor Baltice.

 Valoarea exporturilor industriale s-a majorat cu 9,6 la suta, in trimestrul unu, in timp ce vanzarile au crescut cu 3,2 la suta. Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in sectorul telecomunicatiilor, in productia materailelor de constructii precum si in industria auto, in timp ce produsele alimentare, textilele si incaltamintea au inregistrat o scadere a productiei si a vanzarilor.

Comertul cu amanuntul s-a majorat cu 6,2 la suta in volum, in trimestrul doi, dupa ce in trimestrul unu a crescut cu doar 3,3 la suta.

Salariile reale s-au majorat cu aproape cinci procente, in trimestrul unu, in luna iunie insa, cresterea a incetinit. Exporturile au crescut mai mult decat importurile, in anul curent, drept urmare, deficitul comercial al acestui an nu va trece peste 75 la suta din valoarea celui de anul trecut, se mai arata in raportul citat. Aceasta crestere va fi contrabalansata, insa, de iesirile de capital peste granita. Valoarea investitiilor straine directe se estimeaza a fi de peste trei miliarde de euro, valoare care a fost inregistrata anul trecut.

Inflatia nu va scadea foarte mult in acest an, insa, in anul viitor, valoarea inflatiei este estimata la 2,5 procente. Forintul va ramane puternic, aceasta fiind o consecinta directa a proiectatei reduceri cu 0,5 la suta a ratei dobanzii de referinta, la finele anului curent, rata estimandu-se a fi situata sub sase procente.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *