Stiri si noutati

Eden ecvestru la Corbeanca

Stefan Etves

Membri ai corpurilor diplomatice straine din Bucuresti, oameni de afaceri, sportivi si personalitati artistice si culturale pasionate de sport vin in fiecare weekend la Corbeanca, pentru echitatie. Aici, la o aruncatura de bat de Bucuresti, se afla singurul club din tara care indeplineste toate conditiile de desfasurare a unei competitii internationale de sarituri si dresaj pentru cai. Patronul acestuia este un israelian pasionat de cai, Robert Futsi, care a cumparat fosta CAP din comuna, pentru a o transforma intr-un paradis al animalelor. Investitorul a inceput afacerea in 1995, cu doua iepe pursange englez, iar in prezent detine 30 de cai de rasa. In plus, la stabilimentul sau se afla in pensiune inca 25 de cai, pe care proprietarii, in mare parte straini, vin sa-i calareasca la sfarsit de saptamana.

Directorul si antrenorul clubului este Andrei Costea, fost sportiv de performanta la Clubul Dinamo. El ne-a prezentat ieri frumoasele exemplare cabaline aflate in pensiunea de la Corbeanca. Rasa predominanta este "calul de sport pur romanesc", care provine dintr-o herghelie din judetul Calarasi.

Cei mai valorosi cai ai clubului, atat la propriu, cat si la figurat, sunt exemplarele de rasa germana, franceza, precum si pursange englez. Caii de competitie trebuie sa aiba intre sase si 10 ani. Este de preferat ca amatorii de echitatie sa calareasca cai cu varsta peste 10 ani, "scoliti", care se supun comenzilor.

Un "Mertan" pentru un cal

"Anul trecut, cineva ne-a oferit 30.000 de dolari pentru unul dintre cai, dar patronul a refuzat sa-l vanda, pentru ca este foarte atasat de el", a afirmat Andrei Costea. El a precizat ca, in Marea Britanie, caii pursange se vand cu pana la un milion de dolari exemplarul.

Nici "accesoriile cabaline" nu sunt ieftine. Pentru transportul cailor se folosesc rulote speciale, numite "An-Henghel", care costa aproximativ 10.000 de dolari. Seile sunt fabricate la Medias si Sibiu, pretul lor variind intre cinci si 10 milioane de lei. Pe timp de iarna, caii sunt inveliti cu paturi speciale, importate din Germania si Italia, care, in functie de calitate, valoreaza intre 100 si 200 de dolari.

Hotel cabalin cu 72 de camere

Proprietarii cailor aflati in pensiune la clubul din Corbeanca platesc lunar 200 de dolari pentru serviciile de intretinere a animalelor. In aceasta suma intra hrana, asistenta medicala, potcovitul, dresajul si cazarea in boxa individuala. "Chiriasii" mananca de patru ori pe zi fan si de trei ori ovaz. Acest meniu copios este completat cu lucerna si orz. "Pentru a avea in permanenta hrana proaspata, am cultivat in zona 200 de hectare cu lucerna si orz", a amintit dl Costea.

In "hotelul" cailor, care numara 72 de camere, "fiecare animal are apartamentul lui, in care totul sclipeste", spune antrenorul. El a adaugat ca exista persoane care fac mari eforturi sa intretina un cal de calarie. "In general, proprietarii sunt oameni de afaceri italieni, turci, sirieni, arabi, dar si personal al ambasadelor straine", ne-a declarat unul dintre ingrijitori.

Tuns, frezat si masat

Dupa antrenamente, caii trec pe la dus. Sunt spalati pe picioare si toaletati, adica sunt unsi pe copite, pentru protectie, cu o crema pe baza de gudron vegetal. Apoi sunt curatati cu peria si tesalati si li se face un masaj complet. Nu in ultimul rand, li se aranjeaza "freza", operatiune care, in limbaj profesional, se numeste "filat", spune antrenorul. Filatul consta in scurtarea, pieptanarea si impletirea coamei si a cozii, care, la concursuri, sunt impodobite cu diverse accesorii colorate.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *