Stiri si noutati

Electrica vrea sa importe energie sub pretul pietei

Arpad Dobre

O stire care a starnit mirare in mass-media este cea referitoare la demersul societatii Electrica de a achizitiona energie electrica din Republica Moldova, tara care datora Romaniei, in martie 2000, peste 26 milioane de dolari, pentru curentul importat. Ca atare, pare cel putin bizar ca vom importa energie de la un datornic care, la randul sau, importa circa 99% din curentul pe care il consuma.

Electrica intentioneaza sa achizitioneze 613.200 MWh prin liniile electrice aeriene (LAE) de 110 kV, pe distanta Stanca-Costesti, si 438.000 MWh, prin intermediul LAE, pe distanta Cioara-Husi. Licitatia va avea loc pe data de 24 octombrie, iar garantia de participare este de 150.000 de dolari (sau cinci miliarde lei).

Seful Centrului de management energetic al Electrica, Ioan Fecioru, ne-a declarat ca societatea cumpara energie de la Termoelectrica la un pret ridicat, de circa 39 USD/MgW/h, si, pentru asigurarea consumului, trebuie cautati furnizori care vand mai ieftin. "Vrem sa obtinem un pret mai scazut decat cel practicat in UE", a precizat Fecioru. In prezent, pretul mediu la care statele europene exporta energie electrica este de circa 29 USD/MgW/h, iar surse din cadrul Electrica au mentionat ca, prin licitatie, se urmareste obtinerea unui pret sub 26 USD/Mgwh.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *