Stiri si noutati

Energia – subiectul central al reuniunii ministrilor de Finante ai G8

Politica energetica a fost subiectul principal al discutiilor purtate sambata la Moscova de ministrii de Finante ai grupului G8 al celor mai industrializate tari ale lumii, informeaza AP.
        In comunicatul oficial al reuniunii, ministrii G8 au atras atentia asupra efectului negativ al preturilor "ridicate si volatile" la energie asupra economiei, desi au apreciat ca si in acest an economia mondiala va continua sa creasca. in plus, ministrii de Finante au atras atentia asupra potentialelor efecte economice ale unei pandemii de gripa aviara si au cerut o crestere a ajutoarelor financiare acordate tarilor care sunt lovite de virusul grupei aviare.
        Disputa ruso-ucraineana pe tema gazului natural a constituit un alt subiect al declaratiilor, desi nici unul dintre oficialii prezenti la Moscova nu a criticat in mod deschis grupul rus Gazprom pentru aceasta criza care a condus la reducerea aprovizionarii cu gaz natural a Europei. Gazda reuniunii, Rusia, a sustinut ca disputa a fost provocata de motive financiare, adica de obligatia ca Ucraina sa plateasca gazul natural pe care il primeste la pretul pietei, cu toate ca observatorii sustin ca Kremlinul isi foloseste resursele energetice pentru a face presiuni asupra Kievului. in schimb ministrul francez de Finante, Thierry Breton, a apreciat ca disputa ruso-ucraineana pe tema gazului natural si ingrijorarile pe tema dosarului nuclear iranian se numara printre "necunoscutele" cu care se confrunta pietele energetice mondiale.
        intalnirea de la Moscova pregateste summitul sefilor de stat G8 din iulie, care, potrivit analistilor, se va concentra si el pe tema securitatii energetice mondiale. Grupul G8 al celor mai industrializate tari ale lumii este format din: Statele Unite, Japonia, Germania, Marea Britanie, Canada, Franta, Italia si Rusia.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *