Stiri si noutati

Esalonari la plata datoriilor bugetare pana la 30 martie

Carmen Neacsu

Termenul de solutionare a cererilor depuse de societati comerciale in scopul obtinerii de facilitati la plata obligatiilor bugetare a fost prelungit cu trei luni, respectiv pana la 30 martie a.c., ne-au declarat surse guvernamentale. Aceasta decizie are la baza volumul foarte mare de date care trebuie verificat de catre Finante, care au primit, pana la 1 decembrie 2003 (data-limita prevazuta de lege pentru depunerea documentatiei pentru esalonari), peste 3.000 cereri de pasuire de la plata obligatiilor catre buget. "De exemplu, SNCFR are foarte multe sucursale, ceea ce inseamna mult timp pentru eliberarea si verificarea certificatelor fiscale", ne-au declarat sursele citate. Grosul cererilor au fost depuse la administratiile financiare judetene si de sector, care vor trebui astfel sa analizeze aproximativ 3.000 de dosare. La acestea se adauga alte 22 solicitari de acordare a facilitatilor la plata obligatiilor bugetare care apartin unor societati mari, de stat si private, ne-au mai informat sursele citate. Dintre acestea, dosarele a opt mari contribuabili au fost trimise Consiliului Concurentei pentru avizare, dat fiind ca si cererile lor intrau in sfera de aplicare a Legii privind ajutorul de stat, solicitand facilitati la plata mai mari de 50 miliarde de lei.

Esalonari si in 2004

Incepand cu aceasta luna, contributiile de asigurari sociale de stat, de somaj, asigurari sociale de sanatate, accidente de munca si boli profesionale vor fi colectate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Noul organism aflat in subordinea Ministerului Finantelor este autorizat sa exercite controlul fiscal si sa acorde inlesniri, restituiri si compensari la plata impozitelor, taxelor, contributiilor sociale si a altor venituri bugetare pentru care este competenta. De asemenea, Agentia Nationala de Administrare Fiscala este autorizata sa dispuna agentilor economici verificati dispozitii pentru luarea masurilor de respectare a legii.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Neculae Plaiasu, care a fost numit ieri, de catre ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, in functia de sef al Agentiei, spune ca infiintarea noii institutii este determinata de necesitatea alinierii la structurile europene, astfel de organisme existand deja in state precum Ungaria, Polonia si Cehia si fiind in curs de infiintare in Bulgaria. Printre avantajele infiintarii Agentiei, oficialul Finantelor a amintit de perfectionarea sistemului de evidenta fiscala, cresterea eficientei controlului fiscal si a programarii lui pe baza analizei de risc, de fixarea de responsabilitati concrete pentru orice functionar al agentiei.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *