Stiri si noutati

Eugen Radulescu: Economiile CEC nu vor mai avea garantia totala a statului

Claudia Botezatu

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a inregistrat in primul trimestru al acestui an "pierderi de cateva miliarde de lei din cauza scaderii peste noapte a dobanzilor interbancare, pentru ca CEC este expus in proportie de peste 85% pe credit guvernamental", a declarat, ieri, noul presedinte al institutiei, Eugen Radulescu. Acesta sustine ca "nu mai trebuie sa fim atat de prudenti" si va incerca triplarea creditului neguvernametal de la 15%, cat este in prezent, din total active. Precizam ca activele lichide ale CEC se ridica la peste un miliard de euro. "Trebuie sa ne indreptam spre clienti cu acordarea de credite", a spus Radulescu. Acesta a precizat ca masura de garantare totala de catre stat a economiilor va fi mentinuta pana la modificarea statutului CEC, cand depunerile vor fi garantate in limitele stabilite de Fondul de Garantare in Sistemul Bancar.

Radulescu sustine ca Ministerul Finantelor Publice a elaborat un proiect de ordonanta pentru modificarea statutului CEC, care va permite institutiei sa efectueze toate operatiunile specifice bancilor comerciale. Actul normativ prevede ca CEC isi va pierde garantia totala a statutului pentru depozitele constituite de persoanele fizice, din momentul privatizarii. In acest moment, institutia are o activitate diferita de a altor banci romanesti, avand in vedere ca depozitele constituite de populatie au garantia totala a statului. In plus, nu acorda credite decat persoanelor fizice si intreprinderilor mici si mijlocii. Radulescu sustine ca in curand CEC va putea lucra ca oricare alta banca.

Radulescu: CEC sa fie privatizata inaintea BCR

In ceea ce priveste privatizarea, Radulescu a afirmat ca ?sunt unii care preseaza din interior si din afara tarii ca privatizarea sa fie grabita si sa aiba loc odata cu privatizarea BCR?. Presedintele CEC sustine ca nu este tocmai potrivita o asemenea asociere, in conditiile in care cele doua banci au structuri diferite.

El considera ca bancile vor aduce mai multi bani din privatizare daca intre cele doua procese va exista un anumit decalaj. "Parerea mea este ca ar fi o greseala ca CEC si BCR sa intre deodata la privatizare. Niciodata nu vinzi cei mai buni cai deodata, iar acestia sunt ultimii doi cai cei mai buni din Europa. Stim de ce se fac presiuni, pentru ca cu cat trece timpul mai mult, cu atat creste pretul la cele doua banci", a afirmat Radulescu. Acesta mai spune ca ar fi mai bine ca CEC sa fie vanduta prima, "caci este mai slaba decat BCR si are nevoie de investitii mai mari", iar aceasta strategie va duce la maximizarea pretului. In opinia presedintelui CEC, oricare dintre banci ar fi vanduta a doua, va avea un pret cu cel putin 10% mai mare decat in prezent, deoarece va fi o concurenta mai acerba pentru ultima institutie bancara scoasa la vanzare.

"La privatizare, cand se vorbeste despre restructurare, trebuie sa se tina cont de personal, si nu de numarul de unitati. Unitatile nu trebuie reduse", a mai declarat Radulescu. Potrivit acestuia, privatizarea CEC ar trebui sa includa o clauza pentru noul proprietar privind pastrarea unui anumit numar de locatii. Pana acum s-au aratat interesate de CEC, Raiffeisen Bank, HVB Bank, Erste Bank, Robo Bank.

Guvernul intentioneaza sa scoata la vanzare cele doua banci chiar din acest an. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a anuntat ca va lansa anuntul de privatizare a BCR pana la inceputul lunii iunie. De asemenea, Guvernul va aproba o noua componenta a Comisiei de Privatizare a CEC.

Comisioane la depozitele de dinainte de 1989

Presedintele CEC sustine ca intentioneaza sa mentina cota de piata a bancii, care este in acest moment de 5,9% ce ii confera locul patru in sistemul bancar. CEC a pierdut 1% din cota de piata. De asemenea, CEC va lansa carduri si produse in valuta, iar prima etapa va fi reprezentata de transferurile internationale valutare. CEC va mai incepe acordarea de credite in zonele rurale. Vom mai lansa un credit de nevoi personale de 50.000 de euro. Pentru conturile inactive, care dupa denominare vor avea valori foarte mici, vor fi aplicate comisioane de administrare, pentru ca acestea sa poata fi inchise. In prezent, CEC are cateva mii de astfel de conturi cu depuneri de dinainte de 1989.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *