Stiri si noutati

Europa ram?ne in urma la capitolul R&D, anunta “Financial Times”

Investitiile firmelor europene in cercetare&dezvoltare (R&D) sunt insuficiente, potrivit unui studiu al Ministerului britanic al Comertului si Industriei, publicat in editia de luni a cotidianului "Financial Times".
Astfel, in 2004-2005 firmele europene si-au sporit investitiile pentru R&D cu doua procente, in timp ce firmele din SUA si Asia si le-au sporit cu sapte procente. Situatia nu a variat in Europa comparativ cu ultimii patru ani, contrar cu situatia din SUA si Asia.
Potrivit studiului, care acopera aproximativ 1.000 de companii din intreaga lume, singura exceptie notabila din Europa este gigantul auto germano-american DaimlerChrysler AG care se si situeaza pe prima pozitie a topului, cu investitii in cercetare-dezvoltare de 7,69 miliarde dolari efectuate in aceasta perioada. Pe locul urmator se situeaza laboratoarele farmaceutice americane Pfizer, cea mai mare companie farmaceutica din lume, cu investitii in R&D de 7,68 miliarde dolari, constructorii auto Ford si Toyota cu investitii de 7,4 miliarde dolari fiecare si de grupul german Siemens cu 6,6 miliarde dolari.
Comisia Europeana a facut din investitiile publice si private in cercetare unul din principalele sale obiective pentu relansarea cresterii economie in UE. Potrivit cifrelor Comisiei, in prezent UE consacra aproximativ doua procente din Produsul Intern Brut pentru R&D, obiectivul pe care si l-a fixat fiind alocarea a trei procente din PIB pentru cercetare-dezvoltare.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *