Stiri si noutati

Europarlamentarii au adoptat o directiva ‘Bolkestein’ indulcita

Europarlamentarii au adoptat joi in prima lectura o versiune indulcita a directivei ‘Bolkestein’ de liberalizare a serviciilor in Uniunea Europeana (UE), care elimina in special controversatul ‘principiu al tarii de origine’, informeaza AFP. Dupa aproape doua ore de vot, europarlamentarii au adoptat directiva amendata, cu 391 voturi pentru, 213 impotriva si 34 abtineri.

Element-cheie al propunerii initiale a Comisiei Europene, ‘principiul tarii de origine’ stipula ca un prestator de servicii este supus legii din tara sa si nu celei din tara in care merge pentru o misiune temporara. Aflat in vizita la Roma, ministrul francez pentru afaceri europene, Catherine Colonna, si-a exprimat satisfactia pentru caderea Directivei Bolkestein si pentru modificarile aduse joi de eurodeputati proiectului de liberalizare a serviciilor in Uniunea Europeana.

Proiectul aprobat de o foarte mare majoritate a deputatilor europeni este foarte aproape de ceea ce si-a dorit Franta. Principiul tarii de origine a fost abandonat, a fost ingropat’, a spus ministrul francez. Catherine Colonna a precizat, intre altele, ca a��serviciile publice au fost pastrate, iar sectoarele sensibile ca sanatatea, serviciile sociale, audiovizualul au fost excluse din campul de aplicare si dreptul social aplicabil va fi acela al tarii de primire’. Cu votul exprimat, si obtinerea unei foarte largi majoritati, acum nu se va mai putea vorbi despre Directiva Bolkestein’, a insistat ministrul francez.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *