Gabriel Bivolaru a pagubit BRD cu 2.000 miliarde de lei
Ieri, la Curtea Suprema de Justitie, avocatul Mircea Stanculescu, reprezentantul Bancii Romane de Dezvoltare in procesul lui Gabriel Bivolaru, a depus un raport prin care s-a reactualizat gaura lasata de afacerile fostului deputat PSD in conturile bancii, in valoare de 2.000 de miliarde de lei. Daca acest raport va fi acceptat de instanta si se va considera ca el reprezinta adevarata paguba suferita de BRD, Gabriel Bivolaru intra in topul fraudelor bancare comise in Romania postrevolutionara. Oricum omul de afaceri si politicianul cu fata de luptator de sumo era de parte de a fi un personaj oarecare, chiar si fara aceasta expertiza, care depaseste toate barierele delincventei bancare din tara noastra. Este de ajuns sa amintim faptul ca Bivolaru este primul om pentru care au venit la Parchet peste 30 de politicieni, membri ai Guvernelor Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase, oameni care au avut si au la ora actuala in Romania multa putere si influenta in toate domeniile de activitate, de la servicii secrete, industrie, lume bancara.
Acuze
Gabriel Bivolaru a devenit celebru pentru legaturile sale politice, dar, in afaceri, creierul a fost sotia sa, Monica Georgeta Sotec, devenita, in Marea Britanie, Mona de Freitas. Impreuna, in 1992, au infiintat firmele Atlas T & T, Belona si Union. Pana in 1996, cand ministrul turismului era tot Dan Matei Agathon, cuplul De Freitas – Bivolaru cumpara hotelurile Felix, Union, Belona, Hermes, Perla Marii si Debarcader din Eforie si apoi se extinde in Mamaia, Constanta, Sinaia si Bucuresti. O singura data, politia constanteana a vrut sa intre peste afacerile celor doi, dar Parchetul local a dispus neinceperea urmaririi penale. A fost nevoie de Parchetul General pentru a se redeschide cercetarile.
Alte acuze
S-a dovedit ca in perioada de inceput a activitatii hoteliere, cei doi si-au deschis conturi la mai multe banci si au emis 20 de cecuri cu limita de suma, care depaseau cu mult disponibilul din conturile lor. Adevarata lovitura au dat-o cand prietena lor de familie, Monica Plazzotta, a devenit administratorul lor de cont la BRD-Sinaia. Cei doi au emis 24 de ordine de plata, falsificand stampila BRD si au ridicat, intre decembrie 1994 si martie 1995, 10 miliarde de lei si trei milioane de dolari. In iulie 1996, cand Parchetul a emis mandate de arestare pentru cele doua femei, ele erau deja plecate din tara. Mona de Freitas s-a intors in Marea Britanie, unde are o avere considerabila si, conform ultimului act medical depus la instanta, ea "asteapta" sa nasca de sase ani.
Top financiar
Frauda a fost estimata la aproximativ 70 miliarde de lei, dar ea a fost actualizata, an de an, si acum ea a ajuns la 2.027.589.116.024 lei, aceasta suma este calculata de catre banca, dupa criteriile stabilite de instanta. Dupa reprezentantii bancii, paguba este cu 100 miliarde de lei mai mare, ea ridicandu-se la 63.346.700 dolari. La termenul de ieri, Gabriel Bivolaru a cerut amanare – si a obtinut-o pana pe 4 iulie – pentru ca avocatul sau este bolnav.
Aceasta paguba mai este surclasata in topul gaurilor bancare doar de cele 3.000 de miliarde pe care Sever Muresan le datoreaza Bancii Dacia Felix.
Scut politic din fruntasi PDSR
In cazul lui Gabriel Bivolaru a fost inventata o schema foarte inteligenta. Bivolaru a fost ales ca deputat al fostului PDSR (devenit PSD) de Ialomita. O data ajuns in Parlament, procurorul general a trebuit sa ceara de doua ori ridicarea imunitatii parlamentare, pentru ca deputatii si senatorii PDSR refuzau mereu sa accepte ideea ca un coleg de Parlament poate fi judecat pentru o frauda economica. Trebuie spus ca, pana in 1999, parlamentarii ridicasera imunitatea doar pentru Corneliu Vadim Tudor, refuzand orice alta cerere. La 27 noiembrie 1997, cand deja fusese respinsa prima cerere de ridicare a imunitatii, are loc o manifestare de forta absolut inedita: zeci de parlamentari PDSR, in frunte cu Ion Iliescu si Adrian Nastase, au venit la Parchetul General pentru a-l insoti pe Bivolaru, care se prezentase, din proprie initiativa, pentru o audiere curenta.
Legaturile lui Bivolaru cu fosta si actuala conducere a partidului de guvernamant nu se opresc aici. Cabinetul Adrian Nastase isi are sediul pe strada Zambaccian, intr-un imobil de sase etaje. Terenul a fost cumparat cu 16 dolari metrul patrat, in loc de 500 de dolari cat era pretul zonei. Proprietarii initiali ai terenului au fost Mona de Freitas si Gabriel Bivolaru, iar terenul a ajuns la Adrian Nastase, prin doua vanzari succesive, amandoua ciudate, prin pretul foarte scazut cerut de vanzatori.
Have something to add? Share it in the comments.