Stiri si noutati

Exporturile rom?nesti vor atinge, anul viitor, 29 miliarde euro

Exporturile romanesti sunt prognozate a atinge anul viitor valoarea de 28,75 miliarde euro, in crestere cu 14 la suta fata de acest an, a declarat sambata, la Deva, ministrul Delegat pentru Comert Iuliu Winkler.
In pofida acestei cresteri, balanta comerciala a Romaniei, in 2006, va fi negativa, deoarece se estimeaza o majorare a importurilor cu 15,8 la suta, acestea urmand sa atinga valoarea de 38 miliarde euro.
"Din pacate, balanta comerciala va ramane negativa. Acest lucru are si anumite motive structurale, dintre care amintesc doar importurile energetice, prin majorarea pretului energiei pe plan mondial, dar si investitiile straine directe, care au componenta de import tehnologic", a explicat Iuliu Winkler.
Ministrul delegat pentru Comert a adaugat ca un alt factor care va determina cresterea importurilor tine de programele de finantare europene, care prezinta elemente de achizitii de pe piata Uniunii Europene. In calcul mai este cuprins si consumul intern pentru produsele din import.
In ceea ce priveste valoarea exporturilor romanesti prognozata pentru sfarsitul acestui an, Iuliu Winkler a precizat ca estimarile conduc spre "o cifra record" de 25 miliarde euro.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *