Ovidiu Nicolescu: "Brasovenii au uitat sa munceasca"
O solutie concreta pentru rezolvarea conflictului generat de disponibilizarile masive din marile societati de stat brasovene este infiintarea de intreprinderi mici si mijlocii (IMM), a declarat, ieri, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). Insa, din cauza fiscalitatii excesive, infiintarea si dezvoltarea IMM-urilor in aceste zone sunt aproape imposibile, spune Nicolescu. " In Romania, fiscalitatea este aproape dubla comparativ cu statele UE. Cu toate ca infiintarea de societati private poate fi o solutie pentru disponibilizati, fara stimulente din partea statului este aproape imposibil sa atragem investitori in aceste zone", a declarat presedintele CNIPMMR. El considera ca printre aceste stimulente absolut necesare se numara scutirea la plata impozitului pe venit sau pe salarii, pentru o perioada de cinci ani, pentru firmele care angajeaza someri. "In cazul in care vor fi acordate astfel de facilitati, in urmatoarele 3-6 luni s-ar putea infiinta peste 400-500 de firme", a precizat Nicolescu.
Pe de alta parte insa, seful CNIPMMR afirma ca majoritatea angajatilor brasoveni au uitat sa munceasca. "Pentru ca ani intregi au fost platiti fara sa faca absolut nimic, eventual sa stranga un surub, salariatii brasoveni au uitat sa munceasca", a spus Nicolescu. "Desi varsta le-ar permite sa se recalifice, multi dintre ei fac scandal ca nu mai au nici o sansa", au adaugat reprezentanti ai CNIPMMR. Potrivit acestora, situatia in care se afla mai mult de jumatate dintre angajatii de la Brasov, nemultumiti de disponibilizarile anuntate, ar fi putut sa fie evitata daca autoritatile ar fi adoptat, la timp, masuri pentru imbunatatirea sectorului IMM-urilor.
In acest context, CNIPMMR acuza autoritatile cu atributii in domeniul IMM ca intarzie nejustificat aplicarea recomandarilor expertilor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) si celor ai Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Potrivit lui Nicolescu, OECD si BERD au elaborat, in 2002, un set de masuri, care cuprinde 33 de recomandari privind sectorul IMM din Romania. "Acest set a fost insusit de Guvern, prin Ministerul pentru IMM si Cooperatie, in toamna anului trecut. (…) Ne gasim, in acest moment, intr-o situatie anormala. Dintre cele 33 de recomandari, 16 nu au inceput sa fie aplicate, in timp ce 13 sunt intr-o faza incipienta de implementare, si doar patru sunt in curs de finalizare. Nici una dintre prevederi nu a fost finalizata pana in acest moment", a conchis Nicolescu. (I. Teodoriu)
Have something to add? Share it in the comments.