Stiri si noutati

Facilitati pentru marile investitii in economie

Marii investitori vor primi, potrivit noii legi ce va reglementa acest segment, ajutoare de stat si o serie de alte facilitati la efectuarea de angajari, la "scolirea” personalului si pentru activitatea de cercetare-dezvoltare, a declarat, ieri, vicepremierul pe probleme economice, George Copos. Noua lege a investitiilor urmeaza sa ajunga pe masa Guvernului, pentru a fi aprobata, in circa doua saptamani. Mari investitii sunt considerate cele intre 50 milioane de euro si 300-400 milioane de euro, a precizat vicepremierul, prezent la un seminar organizat de Ziarul Financiar si BRD-Groupe Societe Generale pe tema finantarilor pentru intreprinderile mici si mijlocii. Reglementarile actuale in domeniul investitiilor sunt incluse in Legea 332/2001 privind privind investitiile cu impact semnificativ in economie, considerate ca fiind cele mai mari de un milion de dolari. Actul normativ prevede facilitati cum ar fi scutirea de la plata TVA pentru importul de utilaje si materii prime, precum si exceptarea de la plata taxelor vamale pentru importurile de utilaje si echipamente. Alte facilitati sunt posibilitatea deducerii unei cote suplimentare de 20% din valoarea investitiilor, utilizarea amortizarii accelerate si posibilitatea recuperarii pierderilor fiscale din profitul impozabil in urmatorii cinci ani. Vicepremierul apreciaza ca pana la finele acestui an investitiile straine directe se vor ridica la sapte miliarde de euro.

Copos: In vara, euro coboara la 3,3 lei
Leul va continua sa se aprecieze si in acest an in raport cu moneda unica europeana, in contextul unui volum ridicat de investitii straine, cursul urmand sa ajunga in vara la 3,3-3,4 lei pentru un euro, i-a avertizat Copos pe oamenii de afaceri prezenti la seminarul mentionat. Investitiile preconozate la 7 miliarde de euro in acest an vor ajuta leul sa se intareasca, a argumentat oficialul. "Vom avea probleme reale, in special pentru exportatori, ale caror produse nu mai sunt competitive pe pietele externe”, a mai spus Copos.

Vor rezista IMM-urile romanesti in UE?
Vicepremierul afirma ca numai 20-30% din IMM-urile autohtone se vor defiinta dupa aderarea la UE si ca un procent similar va aparea. Reprezentantii IMM-urilor afirma ca 45-50% din societatile de acest calibru se vor inchide, in timp ce reprezentantii BNR a avansat o cifra mult mai pesimista. "La momentul integrarii, circa 60% dintre firmele cu capital romanesc vor disparea de pe piata si vor aparea cu 70% mai multe firme cu capital strain, deoarece acestea vor sti sa foloseasca banii de la Bruxelles. Managerii romani nu stiu sa-i foloseasca”, a afirmat purtatorul de cuvant al BNR, Mugur Stet. (C. Stegarescu)
Sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *