Stiri si noutati

Familia "gulerelor albe" se va imbogati cu tagma managerilor publici

Aflati intr-un conflict de catifea cu guvernantii, "stapanii ghiseelor" si ai proceselor-verbale de control, functionarii publici, se vor imbogati cu o noua categorie de slujbasi. Mai cibilii, mai scoliti prin strainataturi si, bineinteles, mai bine platiti, noii ostasi ai "armatei gulerelor albe" vor constitui o bransa speciala, cu iz de casta si, potrivit aspiratiilor, aere europene.

O noua categorie de slujbasi

Astfel, in cel mai scurt timp, Executivul va analiza si aproba un proiect de ordonanta de urgenta privind crearea statutului special al functionarului public, denumit manager public. Din aceasta tagma se vor iti, curand, viitorii inalti functionari publici. Unul dintre esentialele motive ale grabei pentru aprobarea ordonantei cu pricina il constituie riscul pierderii unor sume importante acordate de Uniunea Europeana. Mai precis, potrivit promotorilor ordonantei, "in vederea crearii unui corp de functionari publici profesionist", Romania a primit fonduri in valoare de 4 milioane de euro destinate derularii Proiectului PHARE denumit "Proiectul Tinerilor Profesionisti". Mai mult, in cazul in care pana la data de 30 iunie nu sunt indeplinite cerintele UE de a crea o baza legala proiectului, precum si un cadru juridic absolventilor acestui proiect, finantarea pentru cel de-al doilea ciclu, insemnand inca 3,5 milioane de euro, va deveni amintire. Din cauza riscului iminent ca aceste finantari sa fie pierdute, ordonanta va intra in vigoare dupa trei zile de la publicarea in "Monitorul Oficial".

"Legarea de functie"

Potrivit documentului, "managerul public are rolul de a contribui la asigurarea eficientei si continuitatii reformei in administratia publica". Membrii acestei noi categorii functionaresti, care beneficiaza de o viteza mult sporita de accedere spre inaltimile administratiei autohtone, vor proveni numai din randul absolventilor programului de formare specializata, cu durata de doi ani, organizat de Institutul National de Administratie, ai programului de formare specializata specific pentru tineri functionari publici, derulat timp de un an sub egida aceluiasi INA, precum si ai Bursei Speciale "Guvernul Romaniei". Aceasta numai dupa ce efectueaza cursuri intensive de formare specializata in administratie publica. Desigur, pentru a nu "dezerta" dupa ce au fost scoliti cu atat zel si bani, acesti absolventi vor fi obligati sa semneze un angajament prin care se obliga sa lucreze minimum cinci ani in functie, la stat.

Ierarhii si grade

Pentru a exista ordine si disciplina si in aceasta tagma, managerii au fost impartiti in trei trepte profesionale de incadrare si cinci grade. Concret, managerii din treapta intai vor avea parte de o promovare foarte rapida, cei de pe treapta a doua de o promovare rapida si, in sfarsit, cei de pe a treia treapta, de o ascensiune accelerata. In ceea ce priveste gradele, acestea sunt de asistent, echivalent functiei de sef birou, special, corespunzator functiei publice de sef serviciu, principal, echivalent unui director adjunct, superior, corespundentul functiei publice de director, si general, echivalent functiei de director general adjunct. Bineinteles, potrivit apartenentei de treapta si grad, salariile vor fi imbunatatite cu un "spor de manager public", valoarea acestuia fiind intre 25 si 60% din salariul echivalent functiei publice. Normal, intrucat aceasta noua casta va naste inaltii functionari publici, adica, adevarata "crema" administrativa a ministerelor dambovitene. (L. Solomon)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *