Stiri si noutati

Firmele mici si mijlocii critica evolutia mediului de afaceri

Aproape 45% din firme apreciaza ca evolutia mediului de afaceri este stanjenitoare pentru activitatea si performantele lor, releva un sondaj realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR). Pe de alta parte, circa 52% din repondenti estimeaza ca evolutia mediului economic in perioada urmatoare va fi favorabila afacerilor.

Printre dificultatile care le ingradesc activitatea, IMM-urile au indicat, in primul rand, fiscalitatea excesiva – peste 68% din firme, birocratia – peste 66%, accesul redus la credite – 42% si intarzierile in plata facturilor – circa 41%.

Cele mai multe dintre firme, 40%, percep integrarea Romaniei in UE ca fiind o oportunitate majora pentru activitatile desfasurate, in timp ce o treime considera ca aderarea nu va avea influenta semnificativa asupra lor, iar 22% apreciaza integrarea drept o amenintare majora.

Din sondaj mai reiese faptul ca cele mai multe firme mici si mijlocii se orienteaza mai ales catre piata interna, astfel ca aproape 87% din repondenti au in vedere numai piata locala si nationala, 60,8% produc numai pentru piata locala, iar doar 12,6% din IMM-uri vizeaza piata UE.

Accesul la credite ramane inca limitat pentru majoritatea firmelor, peste 80% din intreprinzatori isi finanteaza activitatile economice din surse proprii.

Sondajul a fost realizat in perioada martie-mai a acestui an, pe un esantion de aproape 1.400 de firme mici si mijlocii. (C.N.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *