Stiri si noutati

Firmele romanesti considera ca vor avea de suferit de pe urma reformei fiscale

Claudia Botezatu

Firmele din industria romaneasca sunt mult mai pesimiste decat in urma cu trei luni in ceea ce priveste activitatea lor in contextul actualei reforme fiscale, releva un studiu realizat de Grupul de Economie Aplicata (GEA) privind indicele de incredere industriala pe trimestrul II. Studiul efectuat pe un esantion de 170 de firme arata ca indicele GEA de incredere industriala a scazut aproape la jumatate fata de primul trimestru al anului, de la 14,5% la 7,4%. In opinia reprezentantilor GEA, aceasta scadere este surprinzatoare, in conditiile in care Romania a semnat Tratatul de Aderare la UE si a realizat o reforma fiscala in sensul reducerii fiscalitatii pe profit. Unul dintre motivele principale care stau la baza neincrederii firmelor este aprecierea puternica a leului, care are ca efect negativ cresterea deficitului comercial. Acesta a atins in primul trimestru nivelul record de 1,5 miliarde de euro. Agentii economici considera ca pentru obtinerea de profit, cursul minim de schimb necesar este de 37.800 lei pentru un euro.

Cresterea puternica a tarifelor la utilitati este o alta explicatie pentru scaderea indicelui de incredere industriala. Firmele mai sunt speriate si de intensificarea concurentei pe piata, ca urmare a apropierii de intrarea in piata unica europeana. La toate acestea contribuie si nesiguranta privind sensul si durabilitatea reformei fiscale, in conditiile modificarii substantiale a Codului Fiscal in trimestrul al doilea, la numai cateva luni dupa ce fusese deja modificat.

In aceste conditii, activitatea firmelor va fi afectata pe mai multe planuri. Potrivit studiului, comenzile lor acopera in medie 4,1 luni de productie, in scadere fata de 4,3 luni in primul trimestru. De asemenea, se asteapta o crestere mai puternica a preturilor productiei industriale, de 3-5% fata de 1% in primele trei luni. Numarul firmelor care au obtinut profit in primul trimestru a scazut considerabil fata de ultimul trimestru al anului trecut, inregistrandu-se un sold conjunctural de -27%. S-a accentuat influenta negativa pe care aprecierea leului o are asupra competitivitatii, soldul conjunctural fiind de -38,8% in trimestrul al doilea, fata de 16,5% in trimestrul intai. In studiu se mai arata ca managerii se asteapta si la o reducere a numarului de angajati.

Cota unica a fost apreciata de cei mai multi respondenti, insa efectele sale sunt diminuate de dificultatea de a obtine profit. Astfel, incasarile bugetare ar putea sa fie afectate incepand din acest trimestru. Doar 58,6% din firmele care au obtinut profituri substantiale in primul trimestru au platit un volum mai mare de taxe la stat fata de ultimele trei luni ale anului trecut.

Daianu: Deficitul comercial, in crestere

Daniel Daianu, analist economic si coordonatorul studiului, sustine ca evolutia actuala a cursului de schimb va determina cresterea deficitului extern mai mult decat anul trecut, cand s-a inregistrat un record negativ in acest sens.

Pe de alta parte, deprecierea leului ar putea insemna un puseu inflationist. "Exista sanse sa ramanem la tinta inflatiei, dar deficitul extern va fi mai mare decat anul trecut", a precizat Daianu. Acesta considera ca PIB va creste in acest an cu cel putin 5%, poate chiar 6%, daca nu va scadea productia agricola.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *