Lista companiilor romanesti interesate sa participe la reconstructia Irakului va fi transmisa de Executiv, saptamana viitoare, catre Administratia Statelor Unite ale Americii, a declarat, ieri, Eugen Dijmarescu, seful Departamentului de Comert Exterior (DCE).
Atribuirea contractelor, pe baza de licitatie
"Guvernul va transmite, pe cale diplomatica, o lista cu firmele romanesti capabile sa participe la reconstructia Irakului, intocmita in functie de prioritatile contractorilor generali. Administratia americana ne-a promis ca va lua in considerare oferta Romaniei, cu precizarea ca atribuirea se va face pe baza de licitatie. Companiile din unele state care in aceasta perioada au fost impotriva conflictului din Golf, vor fi mai in urma acestei liste", opineaza Dijmarescu. Contractorii americani au in vedere reconstructia portuara, infrastructura, alimentarea cu apa, energie si stingerea incendiilor. Seful DCE spune ca au fost depuse mai multe solicitari la Ministerul Industriei, cel al Lucrarilor Publice, precum si la cel Comunicatiilor, fiind elaborate mai multe liste. SNP Petrom, Rompetrol si societatea de constructii CCCF Bucuresti se numara printre firmele care si-au manifestat interesul de a lucra in Irak
Firmele aliatilor, in fruntea listei
DCE a elaborat, la randul sau, o lista cu societati selectate in functie de istoricul acestora in zone de conflict si de capacitatile de care dispun. "Avem in vedere 32 de companii, din care am contractat 35. Pana saptamana viitoare, va trebui sa punem de acord cate societati se regasesc si printre cele selectate de celelalte ministere pentru a trimite o singura lista", a explicat Dijmarescu. El a adaugat ca sarcina Guvernului este de a reprezenta "interfata" cu Executivul american, care va inainta datele transmise de autoritatile de la Bucuresti catre contractorii generali anuntati de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala. "Am discutat la Washington ca societatile romanesti sa fie tratate ca firme din partea unui aliat si ridicate mai sus in ordinea de prioritate a selectorului. Exista si firme romanesti care au transmis direct ofertele", a mai spus seful DCE. El a precizat ca se analizeaza posibilitatea ca o parte din fondurile Eximbank destinate exporturilor sa fie utilizate pentru sustinerea lucrarilor de reconstructie si a exporturilor romanesti in Irak.
Have something to add? Share it in the comments.