Contribuabilii care nu depun la timp declaratiile de impozite si taxe vor trebui sa fie mult mai atenti la respectarea termenelor legale, daca nu vor sa fie taxati din oficiu de catre Fisc. Potrivit proiectului de norme metodologice la Codul de procedura fiscala, daca platitorul nu depune declaratia de impozite si taxe in termen de 15 zile de la primirea instiintarii privind termenul legal de onorare a obligatiei de plata, organele fiscale au dreptul sa calculeze din oficiu suma de onorat de catre contribuabilul uituc.
Debitele, majorate cu 20%
Ministerul Finantelor mai propune ca Fiscul sa calculeze impozitul datorat prin aplicarea cotelor de impunere prevazute in legislatia in vigoare, pe baza constatarilor facute prin estimarea bazei de impunere. Normele prevad ca, in asemenea cazuri, "debitul va fi majorat cu 20%". Exista doua cazuri in care suma de plata stabilita din oficiu de catre Fisc poate fi modificata, respectiv la data depunerii efective de catre contribuabil a declaratiei fiscale sau la data efectuarii unei inspectii fiscale, axate pe obligatia de plata care a fost stabilita din oficiu.
Documentele trimise prin posta organelor fiscale se vor socoti depuse in termen daca au fost predate recomandat inainte de implinirea datei-limita prevazute de lege. Trebuie amintit ca estimarea bazei de impunere poate fi efectuata de organele fiscale si in cazul in care contribuabilul nu conduce evidenta contabila sau cand refuza sa o prezinte Fiscului, cand refuza inspectia fiscala sau ingreuneaza aceasta actiune.
Termene negociate pe baza de probe
Potrivit aceluiasi document, in situatia in care declaratiile fiscale nu au fost depuse la termenele stabilite, un contribuabil poate solicita prelungirea termenelor in cauza, in situatii temeinic justificate. Acelasi "tratament" poate fi aplicat si in cazul in care masurile dispuse de Fisc nu au fost duse la indeplinire la termenul precizat. Astfel, contribuabilul care vrea sa obtina o amanare de acest gen va trebui sa depuna o cerere la organul fiscal. Cererea va cuprinde atat data pana la care contribuabilul solicita prelungirea termenului de depunere a declaratiei, cat si motivele de fapt si de drept pentru care se considera indreptatit sa solicite derogarea. Pentru ca orice motivatie are nevoie de probe pentru a fi credibila, normele propun ca aceasta cerere sa fie asezonata cu "probele pentru care se intemeiaza solicitarea", precum si cu semnatura si datele de identificare ale semnatarului. In caz de forta majora sau caz fortuit, solicitarea se adreseaza in termen de 10 zile de la data finalizarii acestor evenimente, se mai arata in normele metodologice. Cererea va ajunge la functionarii Fiscului, care sunt obligati sa verifice cele sustinute in document si sa intocmeasca un referat care va cuprinde atat documentatia cazului, cat si propunerea de acceptare – sau nu – a acesteia. In fine, petitia este aprobata sau respinsa de conducatorul organului fiscal, dupa ce motivele prezentate pentru pasuire vor fi verificate. Cererea de prelungire a termenului va trebui analizata in cel mult cinci zile de la data depunerii.
Have something to add? Share it in the comments.