Daca, in prezent, piata plantelor ornamentale este controlata de retelele de florarese care vand la colt de strada si incearca sa jecmaneasca cat mai multi trecatori, o data cu infiintarea Inspectiei Florilor si a Plantelor Ornamentale, pe aceasta piata vor ramane doar comerciantii atestati. "Pe masura ce se va crea cadrul organizatoric necesar, respectiv Inspectia Plantelor Ornamentale, comerciantii vor fi obligati sa vanda numai plantele care corespund atat din punct de vedere al calitatii, cat si al standardelor stabilite pentru calibrare, impachetare si marcare. In plus, desi nu sunt obligati prin lege sa obtina atestat profesional, o data cu aplicarea Legii florilor, datorita concurentei, pe aceasta piata vor ramane doar agentii economici profesionisti. Oricum, selectia vanzatorilor de flori va fi realizata pe piata", ne-au declarat surse oficiale. Desi pare greu de crezut ca se vor conforma legislatiei in vigoare, pentru a putea face fata concurentei, floraresele vor fi nevoite sa-si lase galetile si sa renunte la spartul semintelor la colt de strada pentru a se "scoli" la cursurile Ministerului Agriculturii.
O noua meserie in nomenclator
Potrivit surselor citate, cursurile de informare se vor organiza in cadrul institutelor de cercetare de profil, precum si in cadrul statiunilor specializate in cultura florilor si a plantelor ornamentale. "In functie de solicitari, sesiunile de pregatire se vor tine anual sau la doi ani. In urma acestor cursuri va rezulta o noua meserie: comerciant specializat de flori si plante ornamentale", au mai adaugat sursele citate. Aceasta masura a Ministerului Agriculturii vizeaza atat eliminarea retelelor de importatori, cat si diminuarea comertului necivilizat de flori.
Importam plantele refuzate in Olanda
Desi recunosc ca tara noastra nu este un mare producator de flori, autoritatile sustin ca preturile exorbitante ale plantelor ornamentale sunt stabilite de retelele de importatori. "Preturile existente pe piata florilor nu reflecta tarifele reale. In prezent, preturile sunt stabilite de importatorii care controleaza piata", ne-au spus autoritatile. Potrivit acestora, nici calitatea plantelor ce ajung sa fie comercializate pe piata romaneasca nu corespunde preturilor precticate de comercianti. "In mod normal, florile ce nu se califica la Bursa Florilor din Olanda sunt distruse. Insa, prin diverse aranjamente retelele de importatori reusesc sa aduca in tara plantele respinse la aceasta bursa", afirma surse avizate din domeniu.
Norme comunitare si pentru flori
Potrivit Legii florilor, elaborata dupa modelul comunitar, comerciantii nu pot pune in vanzare plante ce contin reziduuri de pesticide, umflaturi sau defecte de crestere. De asemenea, in functie de soi, plantele trebuie sa fie calibrate si ambalate corespunzator. "O legatura, buchet sau cutie de flori trebuie sa contina 5, 10 sau multiplu de 10 bucati. Fiecare dintre acestea trebuie sa contina flori din acelasi gen, specie, soi si aceeasi clasa de calitate si trebuie sa aiba acelasi stadiu de dezvoltare. Ambalarea trebuie sa protejeze produsul, iar hartia ce vine in contact direct cu florile trebuie sa fie noua. Marcajul, ce trebuie sa insoteasca produsele, trebuie sa contina numele expeditorului/ambalatorului, adresa si marca de cod a acestuia. In plus, marcajul trebuie sa contina si natura produsului, genul, specia, soiul, varietatea, culoarea florilor, precum si zona de origine a acestuia", reglementeaza Legea florilor.
Have something to add? Share it in the comments.