Stiri si noutati

Flutur: Vanatoarea va fi interzisa in Delta si in opt judete limitrofe pentru prevenirea gripei aviare

Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, va propune Guvernului emiterea unei ordonante de urgenta privind interzicerea vanatorii pe o perioada de trei luni, in Delta Dunarii si in opt judete limitrofe, in scopul prevenirii aparitiei gripei aviare. Pana ieri, cand a fost anuntata aceasta hotarare, reprezentantii Ministerului Agriculturii, in ciuda avertismentelor lansate de serviciile veterinare, au afirmat repetat ca nu este cazul sa interzica vanatoarea.

Ieri insa, ministrul agriculturii si-a schimbat opinia. "Vom propune prin ordonanta de urgenta Guvernului, probabil chiar luni, ca vanatoarea sa fie interzisa pana la 31 decembrie in Delta", a declarat Flutur, explicand ca trebuie luata o astfel de masura deoarece "suntem in plina perioada de migratie a pasarilor". Mentionam ca in urma cu cateva zile, Ministerul Agriculturii considera ca nu este necesara interzicerea vanatorii deoarece pasarile migratoare care vin din zona Rusiei "nu au ruta de zbor prin Romania". Acum, Flutur afirma ca, in functie de evolutia situatiei, nu este exclusa aplicarea acestei masuri si dupa 1 ianuarie 2006.

Potrivit ministrului, incepand cu aceasta saptamana, au inceput sa apara primele stoluri de garlite, una din speciile incluse pe lista pasarilor care ar putea purta virusul gripei aviare. Pe langa interzicerea vanatorii vor fi luate si alte masuri, fapt care arata ca situatia este destul de ingrijoratoare. Una din masuri este aceea ca animalele ce vor fi lasate libere de catre proprietarii lor, in zonele neautorizate, vor fi capturate incepand de saptamana viitoare. De asemenea, autoritatile vor incepe o campanie de vaccinare impotriva gripei aviare. In plus, Ministerul Mediului trebuie sa notifice aparitia stolurilor de pasari migratoare. Controalele sanitar-veterinare la granita au fost intensificate, fiind interzise importurile de carne din 15 tari. Cele opt judete unde vanatoarea ar putea fi interzisa doar la pasari sunt Constanta, Calarasi, Braila, Vaslui, Galati, Tulcea, Ialomita si Vrancea, exceptie facand vanatorii care recolteaza probe. (Claudia Botezatu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *