Stiri si noutati

Fostii proprietari considera solutia de despagubire a Guvernului ?o loterie?

Claudia Botezatu

Aproximativ 85% din imobilele nationalizate in timpul comunismului au fost vandute ilegal de catre stat, sustin reprezentantii Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat (APDAS). Potrivit acestora, statul a instrainat in baza Legii 112/1995 case asupra carora nu detinea titluri de proprietate. "Daca statul nu a devenit proprietar de drept, nu avea cum sa vanda mai departe", a spus Valentina Topor, membru APDAS.

Sunt imobile care au fost vandute catre chiriasi la pret de nimic, cum este cazul unui apartament din centrul Capitalei, care a fost dat pentru 3.000 euro, in conditiile in care valoreaza 120.000 euro, au mai spus reprezentantii APDAS. Acestia considera ca infiintarea Fondului "Proprietatea" si listarea acestuia pe piata de capital nu va rezolva problemele lor. De altfel, membrii asociatiei sunt sceptici si in ceea ce priveste modul in care va fi facuta despagubirea fostilor proprietari care nu isi pot primi imobilele in natura.

Proiectul de lege privind despagubirea fostilor proprietari prevede ca imobilele nationalizate vandute legal vor ramane in posesia actualilor proprietari, fapt care starneste si mai mult nemultumirea APDAS. "Acest proiect de lege nu respecta Constitutia, care spune ca despagubirea trebuie sa fie dreapta. Statul nu poate sa dea proprietarului in loc de casa un bilet de loterie, pentru ca bursa este, pana la urma, o loterie", a spus Topor. "Proprietarii de drept sunt total nemultumiti, pentru ca actualul Guvern nu a facut eforturi de a restitui in natura. Speram sa faca in asa fel incat sa dovedim ca au fost vanzari ilegale. Insa s-a mers pe ideea de despagubire, iar modul cum se face nu ne-a lamurit prea tare", a afirmat Maria Teodoru, presedintele APDAS. Precizam ca in acest moment sunt revendicate 128.000 imobile.

?Fondul "Proprietatea", un alt SAFI?

La randul sau, Marian Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR), a spus ca Fondul "Proprietatea" va fi "un alt SAFI". "Eu, om de afaceri, niciodata nu as cumpara actiuni de la acest fond, care inseamna creante din Irak si facut de societati care nu si-au platit datoriile la stat", a precizat Milut. Acesta considera ca evaluarile care vor fi facute pentru distribuirea actiunilor catre fostii proprietari vor crea alte probleme. Milut crede ca pentru anumite persoane vor fi facute supraevaluari si ca in nici un caz proprietarii nu isi vor putea obtine o despagubire reala, ceea ce va determina mii de procese. Mentionam ca fondul va fi constituit din actiuni de la 94 de societati comerciale si din creantele externe detinute de stat la 16 state. In urma desemnarii unui administrator international al fondului, vor fi emise catre proprietari titluri de plata care vor putea fi valorificate pe bursa. Fostii proprietari cred ca este un sistem foarte riscant si de aceea solicita autoritatilor ca statul sa garanteze aceste titluri. Pentru multi proprietari, aceste titluri sunt inacceptabile si din cauza faptului ca au varste inaintate si nu cunosc jocurile de pe piata de capital.

Actiunile vor deveni valoroase dupa 10 ani

In incercarea de a-i convinge pe fostii proprietari ca infiintarea unui astfel de fond este o solutie buna, Dragos Neacsu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, a declarat ca pe langa actiuni, vor fi emise si titluri de stat pe termen lung. "Ca structura, va semana cu un un fond de pensii private.

Intr-un astfel de fond, solutiile vin si se fructifica", a spus Neacsu. Insa aceasta fructificare va fi inutila pentru cei mai varstnici proprietari, avand in vedere ca va dura cam 10 ani pana cand actiunile ar putea deveni valoroase. Neacsu mai spune ca valoarea actiunilor care se va aduna la fond se ridica la aproximativ 4,5 miliarde de euro.

"Fondul vine si aduce la un loc tot ce este mai bun din ce are statul. Unele actiuni sunt, intr-adevar, mai putin atractive", a precizat Neacsu. Acesta a mai spus ca de la Irak vor fi recuperate cam 700 milioane de dolari, din 1,7 miliarde de dolari, cat reprezinta datoria acestui stat catre Romania. "Suntem intr-un proces de negociere, in contextul Clubului de la Paris. Statul va recupera 700 milioane de dolari si nu doar 20%, cat s-a spus", a afirmat secretarul de stat.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *