Stiri si noutati

Fructele autohtone, produse si vandute dupa normele UE

Ilinca Teodoriu

Plantatiile de peste trei hectare de pomi fructiferi si cele de peste jumatate de hectar de arbusti nu vor mai putea fi infiintate decat pe baza unei autorizatii de plantatie si a unui proiect de infiintare, avizate de o institutie de profil sau o statie pomicola. De asemenea, pentru defrisarea plantatiilor pomicole, proprietarii trebuie sa obtina de la Directia Generala pentru Agricultura o autorizatie speciala. Aceasta va fi eliberata numai dupa ce o serie de specialisti agricoli vor verifica in prealabil daca respectiva plantatie mai este sau nu roditoare. Aceste reglementari fac parte dintr-o noua Lege a pomiculturii, elaborata de catre Ministerul Agriculturii (MAAP). O data cu publicarea acestui act normativ in "Monitorul Oficial", Legea 11/1974 privind pomicultura va fi abrogata. Potrivit oficialilor MAAP, prin noul act normativ se urmareste atat alinierea la legislatia comunitara, dar si reducerea la minimum a importurilor de fructe proaspete caracteristice zonelor temperate.

Fructele – ambalate, etichetate si calibrate

Urmand exmplul Legii viei si vinului, si in cazul acestei legi, MAAP a delimitat zonele in care pot fi infiintate plantatii pomicole. Totodata, au fost stabilite si soiurile de fructe acceptate. Pentru infiintarea de asemenea exploatatii, in zone cu traditie, statul va acorda un sprijin financiar, ce va echivala anul acesta cu 40% din valoarea materialului saditor. Pe de alta parte insa, actul normativ prevede si o serie de obligatii pentru cei care intentioneaza sa investeasca in pomicultura. Astfel, in conformitate cu normele UE, producatorii sunt obligati sa produca si sa comercializeze fructe ce respecta anumite standarde de calitate. Prin urmare, potrivit oficialilor MAAP, o data cu publicarea acestui act, toate fructele vor trebui sortate, ambalate corespunzator, etichetate si calibrate. Toate produsele vor trebui sa respecte nivelul admis de pesticide, contaminanti si ingrasaminte. De asemenea, producatorii trebuie sa tina evidenta tuturor tratamentelor si a substantelor utilizate in productie. In vederea unei evidente corecte, se va elibera un certificat de calitate, pe care producatorul il va semna pe propria raspundere, urmand ca, in cazul in care nu va respecta legea, sa suporte consecintele.

Nucii, taiati numai cu aprobare speciala

Cu toate ca noile reglementari vizeaza in principal culturile de ciresi, visini, caisi, meri, peri, gutui si pruni, unele prevederi se refera pe larg la culturile de nuci, aluni si castani comestibili. Daca pentru infiintarea de plantatii de nuci nu sunt necesare autorizatii speciale, in cazul defrisarii acestora situatia este diferita. Potrivit actului normativ, pentru a taia un nuc, indiferent de locatia acestuia, este necesara o autorizatie speciala, la care se adauga si promisiunea proprietarului ca, in locul pomului pe care il defriseaza, va planta un alt copac. Pentru a preveni defrisarile ilegale, la 90 de zile de la publicarea acestei legi va fi demarat un program de inventariere a nucilor si castanilor din tara. Actul normativ mai cuprinde si reglementari privind fabricarea si comercializarea produselor alcoolice obtinute din fructe. Principala noutate in acest sens este aceea ca nu se va mai permite folosirea adaosului de alcool etilic rafinat.

Asa cum cer recomandarile UE, MAAP va fi obligat sa infiinteze anul acesta o noua institutie care se va ocupa exclusiv de aplicarea acestei legi, numita Inspectoratul de Stat pentru Controlul Tehnic in Poductia si Valorificarea Fuctelor. Singura problema este ca MAAP nu dispune inca de milioanele de euro necesare pentru infiintarea acestui organism.

Nerespectarea legii duce la inchisoare

Cei care nu vor respecta prevederile noii legi vor fi aspru pedepsiti, fiind chiar pasibili de inchisoare. In cazul in care proprietarul defriseaza plantatiile fara a avea autorizatie, fapta se considera infractiune si va fi pedepsita cu inchisoarea. Legea mai prevede amenzi cuprinse intre 10 si 20 milioane lei pentru cei care falsifica standardele si intre 50-75 milioane lei pentru cei care nu respecta nivelul de pesticide din fructe. Amenda maxima este de 100 milioane lei si va fi aplicata celor care folosesc fraudulos denumirea geografica pentru produse distilate din fructe.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *