Stiri si noutati

Garda Financiara a fost dotata cu autoturisme moderne, in valoare de peste 31 miliarde de lei

Stefan Etves

Garda Financiara a fost dotata cu 70 de autoturisme performante in valoare de 31,5 miliarde de lei si cu 80 de statii de lucru – servere, imprimante si soft aferent-, in suma de circa 5 miliarde de lei. Potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale de Control (ANC), fondurile pentru achizitia de carburant auto au fost suplimentate cu 7,2 miliarde de lei. De asemenea, bugetul Garzii pentru diurna si cazare a fost marit cu 2 miliarde de lei, iar cel pentru cursurile de perfectionare a functionarilor publici din cadrul GF a fost suplimentat cu circa 1 miliard de lei. De asemenea, angajatii Garzii vor primi si uniforme, pretul uneia fiind de circa 6 milioane lei. In comunicatul ANC se precizeaza ca angajatii din Garda Financiara au primit ultimul rand de tinuta in anul 1997.

Salarii dupa modelul occidental

"Orice angajat al Garzii Financiare beneficiaza de o renumeratie formata dintr-o cota fixa si una mobila (dupa modelul occidental)", se arata in comunicatul ANC. Un comisar sef divizie poate primi o remuneratie bruta de 51,5 milioane de lei, suma neta fiind de 30,5 milioane de lei, rezultata din veniturile salariale fixe (15,5 milioane lei/10,2 milioane lei) si din stimulente (cota mobila, 36 milioane lei brut/20,3 milioane lei net).

Un comisar debutant clasa I poate primi o remuneratie bruta de 8 milioane lei, suma neta fiind de 6,1 milioane lei. Stimulentele reprezinta, conform ordonantei de urgenta 91/2003, 15 % asupra sumelor reprezentand amenzi si sume fiscale si 7% din sumele rezultate din valorificarea bunurilor confiscate.

Finantare UE de 800.000 euro

ANC prin Garda Financiara impreuna cu Ministerul Elen al Finantelor a demarat Proiectul de Twinning "Optimizarea strategiei Garzii Financiare de limitare a evaziunii fiscale", a afirmat Mihai Popescu, secretarul de stat in Autoritatea Nationala de Control. Valoarea proiectului este de 800.000 de euro, iar in cadrul acestuia participa 15 experti greci, care vor colabora cu omologii romani pentru elaborarea unui studiu de diagnosticare a rolului si organizarii Garzii Financiare in combaterea evaziunii fiscale, a coruptiei si a crimei organizate.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *