Stiri si noutati

Germania sprijina Rom?nia in procesul de aderare la Uniunea Europeana

Germania sprijina Romania in procesul de aderare la Uniunea Europeana, a declarat Jens Baganz, secretar de stat in Ministerul Economiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Energiei din Landul Renania de Nord Westfalia, care conduce o delegatie economica germana in tara noastra.
Potrivit Ministerului Economiei si Comertului, la intalnirea dintre oficialii romani si germani s-au analizat posibilitatile de intensificare a prezentei investitorilor germani in sectoare cheie ale economiei romanesti, cum ar fi energetica, dezvoltarea infrastructurii, constructii de masini, protectia mediului, agricultura si tehnologia informatiei.
In cadrul relatiilor economice bilaterale romano-germane, MEC detine presedintia a patru grupe de lucru: energie, cooperare industriala si investitii, comert, comunicatii si IT.
In domeniul energetic, s-au discutat proiecte privind reabilitarea unor termocentrale, a unor statii electrice, intensificarea cooperarii in sectorul minier – in special lignitul, in domeniul surselor regenerabile de energie, eficientei energetice, pietei energiei electrice in Romania.
Totodata, firmele germane au fost invitate sa participe la procesul de privatizare din sectorul energetic – distributii energie electrica, productie energie electrica si complexe energetice si la realizarea de proiecte ecologice si de protectia mediului, in special pe proiecte vizand anumite capacitati industriale si zone miniere.
De asemenea, s-au prezentat proiecte de interes regional: realizarea conductei de transport titei Constanta – Trieste pentru transportul titeiului din zona Marii Caspice catre Europa si realizarea conductei de transport gaze naturale (proiectul NABUCCO), care va tranzita Turcia – Bulgaria – Romania – Ungaria – Austria si va reprezenta alternativa la gazele din Federatia Rusa, pentru aprovizionarea Europei.
Germania se afla pe locul al doilea ca principal partener de comert exterior al Romaniei, cu circa 20 la suta din volumul total al comertului exterior romanesc (6,75 miliarde euro in anul 2004) si pe locul patru in topul investitorilor din tara noastra (peste un miliard Euro), cu 8,66 la suta din totalul investitiilor straine directe, schimburile comerciale contribuind la modernizarea unor sectoare importante ale economiei romanesti, precum energia, transporturile, constructia de masini si electronica.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *