Stiri si noutati

Gigantul energetic american AES imprumuta Bulgaria pentru constructia unei centrale termoelectrice

– Gigantul energetic american AES a semnat un acord prin care urmeaza sa imprumute Bulgaria cu 300 de milioane de euro, pentru constructia unei centrale termoelectrice de 670-megaW, pe baza de carbune, la Maritsa-Iztok (centru), informeaza AP.
Valoarea totala a imprumutului se va ridica la un miliard de euro, 30 la suta fiind acordati de AES iar restul de 70 la suta fiind acordati de ING Bank, Calyon, BNP Paribas si BERD.
Proiectul de constructie al termocentralei a fost lansat in 2001, iar finalizarea acesteia este prevazuta pentru 2007, dar el a fost amanat din lipsa de fonduri. Centrala de la Maritsa-Iztok este conceputa pentru a compensa proiectata inchidere ale celor doua reactoare ale singurei centrale nucleare a Bulgariei, de la Kozlodui, ca urmare a acordurilor semnate cu Uniunea Europeana in acest sens.
In 2003, termocentralele din Bulgaria produceau 54 la suta din productia totala de energie a tarii, fata ce numai 23 la suta in prezent. Nevoile investitionale pentru Bulgaria, in acest sector, au fost estimate la aproape sapte miliarde de euro.
Pentru a atrage interesul jucatorilor importanti, guvernul bulgar a decis sa vanda pachetul majoritar de actiuni, de 51 la suta, din acest sector energetic, investitorilor strategici. Astfel ca, in Bulgaria, distributia a fost complet privatizata, in timp ce furnizarea ramane in controlul Companiei Nationale de Energie, pana in 2007. ?apte din centralele sale energetice au fost vandute deja, iar guvernul intentioneaza sa le privatizeze si pe restul pana la sfarsitul lui 2007.
Bulgaria este la momentul actual cel mai mare stat exportator de electricitate din Balcani.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *