Stiri si noutati

Grupul bancar Dexia a inregistrat un profit net de 508 milione euro, in primul trimestru al anului

Grupul financiar franco-belgian Dexia a inregistrat un profit net de 508 milioane euro, in primul trimestru al anului, in crestere cu 4,4 la suta fata de trimestrul II 2004, informeaza un comunicat al companiei remis Rompres.

Pe segmentul de finantari publice, grupul a inregistrat o crestere de 18,3 la suta pentru angajamentele pe termen lung, in 12 luni. Astazi, grupul este cotat printre primele 15 banci din zona euro, iar in ceea ce priveste capitalizarea bursiera, la 30 iunie 2005, valoarea totala a activelor s-au cifrat la 483 miliarde euro, iar cea a capitalul propriu la 10,7 miliarde euro.

Dexia opereaza pe doua piete principale: institutiile publice locale si retail&private banking.

 De la achizitia, in 2000, a Financial Security Assurance (FSA), Dexia este cel mai mare jucator mondial pe piata finantarilor publice locale. Angajamentele pe termen lung in sectorul public/proiectelor au ajuns la 217 miliarde de euro, in crestere cu 18,3 la suta (in ultimele 12 luni). In Europa Centrala si de Est, angajamentele pe termen lung au crescut pana la 2,3 miliarde euro.

Dexia opereaza prin subsidiara americana FSA pentru a furniza garantii financiare pentru emitentii de obligatiuni municipale si asset-backed securities (ABS). Marimea si inovatia sunt caile de succes in aceasta linie de business, care contribuie aproximativ la jumatate din profitul grupului.

Dexia opereaza prin "Management de Investitii si Servicii de Asigurari", o linie de business care se concentreaza pe identificarea celor mai eficiente si de calitate produse, si "Trezorerie si Piete de Capital", care ofera sprijin pentru restul grupului prin prezenta sa intensa pe pietele de capital, fie ca este vorba de finantarea Dexia sau de dezvoltarea produselor sofisticate care sunt furnizate clientilor din diverse linii de business.

Rentabilitatea capitalului propriu (ROE) a crescut pana la 19,3 la suta, la sfarsitul primei jumatati din 2005, iar Group Tier 1 ratio a ajuns la 9,4 la suta. Profitul net de baza in prima jumatate a anului 2005 a ajuns la 478 milioane euro ( in crestere cu 10,9 lasuta comparativ cu perioada similara din 2004). Managementul de Investitii si Serviciile de Asigurari au obtinut o performanta puternica atat in termeni de business-uri noi cat si rezultate financiare: profitul net de baza a crescut cu 11,2 la suta pana la 112 milioane euro.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *