Stiri si noutati

Guvernatorul Bancii Nationale atentioneaza Executivul ca Romania nu are o strategie buna in privinta datoriei externe

Consuela Stegarescu

Guvernatorul Mugur Isarescu a ridicat ieri problema imprumuturilor pe care statul roman le poate contracta de pe pietele de capital internationale. "Guvernul Romaniei nu s-a mai imprumutat de doi ani pe pietele internationale; n-a mai luat un sfant. Din pozitia mea de guvernator, nu vreau sa comentez mai mult, ca nu suna bine, dar ma gandesc ca ne uita cei de pe pietele internationale", a spus Isarescu, in cadrul unui seminar organizat de FinMedia, la "Targul de bani".

Datoria publica externa a Romaniei era de 30% la finele anului trecut si urmeaza sa ajunga la 16% la finele acestui an. Astfel, guvernatorul atentioneaza ca realizam o "superperformanta" la unul dintre criteriile nominale care trebuie indeplinite de Romania pentru a adera la UE, dar nu stam bine la criterii de convergenta reala.

Reamintim ca datoria publica externa a unei tari care doreste sa intre in UE nu trebuie sa depaseasca 60% din PIB. Totodata, guvernatorul a criticat faptul ca banii obtinuti din privatizari au fost folositi pentru plata datoriei externe. "Banii din privatizari cred ca ar fi mai bine sa stea intr-un fond de rezerva bugetara", a spus Isarescu. Acesta a explicat ca, procedandu-se in acest mod, in piata ar exista mai putini bani si, in consecinta, efortul Bancii Centrale, prin plata dobanzilor catre bancile care isi plaseaza surplusul de bani la BNR, ar fi mai mic.

Guvernatorul a apreciat ca banii obtinuti de stat din privatizari ar putea fi folositi pentru programe precum reforma pensiilor, restituirea proprietatilor, protectia mediului sau infrastructura, in cazul celui din urma recomandand rigurozitate si continuitate.

Dobanzile stau pe loc

Discutand despre nivelul dobanzilor practicate de banci la depozite si nivelul economiilor depuse la banci de catre populatie si firme, oficialul BNR a indemnat la prudenta si a amintit ca dobanda de politica monetara a bancii centrale a fost pastrata la 12,5%, nivel cu mult peste rata platita bancilor pentru banii depusi la Banca Centrala, pentru a da un semnal de temperare a scaderii ratelor pe partea de pasiv. Mai mult, Isarescu a afirmat ca "semnalul BNR este de 12,5% si banuiesc ca intr-o saptamana sau doua, desi vom avea sedinta Consiliului de Administratie, nu ne vom mai atinge de aceasta dobanda".

Din cauza scaderii dobanzilor la depozite, populatia nu a mai economisit la fel de mult ca in lunile precedente. Astfel, nivelul economiilor s-a mentinut, dar rata de crestere a economisirii s-a diminuat.

Bancherii ii raspund lui Copos

In cadrul aceluiasi seminar a vorbit ieri si vicepremierul George Copos, care a reluat, de aceasta data in fata guvernatorului si a reprezentantilor majoritatii bancilor, rugamintea adresata sistemului bancar de a reduce dobanzile practicate la creditele in lei. Bancherii i-au transmis, insa, vicepremierului, mai mult sau mai putin explicit, ca bancile nu fac acte de caritate. "Am inteles apelul d-lui Copos de a ne reduce profiturile. Stau si ma intreb insa cum ar reactiona omul de afaceri Copos daca o autoritate i-ar cere sa-si reduca profiturile la hotel si la fabrica, prin scaderea preturilor la camere si motoare. (…) Slava Domnului ca datorita schimbarilor din ?89, acest gen de preturi nu mai sunt stabilite administrativ", a raspuns presedintele HVB Bank, Dan Pascariu, cererii vicepremierului. Guvernatorul BNR a adaugat ca asimilarea bancilor cu institutiile de caritate reprezinta o greseala, care nu poate apropia sistemul bancar de economia reala.

Vosganian: Apare creditul ipotecar

"Se lucreaza in comisii la Legea creditului ipotecar. Pana la sfarsitul lunii iunie, aceasta lege urmeaza sa fie aprobata", a declarat presedintele Comisiei de Buget, Finante, Banci a Senatului, Varujan Vosganian, in cadrul aceluiasi seminar. El a adaugat ca in ultimul trimestru al acestui an vor fi la Bursa circa 12 societati la care statul detine inca o participare majoritara, mentionand Aeroportul International Bucuresti "Henri Conada" si Portul Constanta. In alta ordine de idei, senatorul liberal a mai precizat ca, in prezent, comisiile parlamentare de resort au decis ca majorarea pragului de detinere la SIF-uri sa fie reglementata printr-o ordonanta pana la inceputul lunii iunie.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *