Guvernul a aprobat, prin ordonanta de urgenta, contractele de privatizare pentru societatile Electrica Moldova si Electrica Oltenia, cu investitorii strategici E.ON Energie, respectiv CEZ, potrivit unui comunicat al Guvernului Romaniei.
Guvernul a stabilit, printr-o Ordonanta de urgenta adoptata in sedinta din 14 iulie, cadrul juridic pentru derularea si finalizarea tranzactiilor de privatizare a Societatilor Electrica Moldova si Electrica Oltenia.
Prin acest act normativ, Guvernul a aprobat contractul de privatizare a Electrica Moldova, care are ca obiect dobandirea unei participatii reprezentand 51 la suta din capitalul social al societatii de catre E.ON Energie AG, prin vanzarea-cumpararea unui numar de 10.174.004 actiuni existente, reprezentand 24,62 la suta din capitalul social existent, si subscrierea in cadrul unei operatiuni de majorare a capitalului social a unui numar de 22.255.634 actiuni nou emise.
De asemenea, prin aceeasi Ordonanta de Urgenta, Executivul a aprobat contractul de privatizare a Electrica Oltenia, care are ca obiect dobandirea unei participatii reprezentand 51 la suta din capitalul social al societatii de catre CEZ, prin vanzarea-cumpararea unui numar de 11.445.150 actiuni existente, reprezentand 24,62 la suta din capitalul social al societatii si prin subscrierea in cadrul unei operatiuni de majorare a capitalului social a unui numar de 25.036.265 actiuni nou emise.
Guvernul a imputernicit Ministerul Economiei si Comertului, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, sa coordoneze activitatile care se deruleaza in vederea finalizarii de catre Electrica S.A. a tranzactiilor de privatizare a celor doua societati. Prin negocierile purtate cu fiecare dintre ofertanti s-a convenit ca pretul de cumparare a actiunilor existente care se vand sa fie supus unui mecanism de ajustare care sa reflecte evolutia celor doua Societati supuse privatizarii, intre data semnarii contractelor de privatizare si data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor.
Actul normativ adoptat de Guvern stabileste ca pretul de cumparare se ajusteaza dupa transferul dreptului de proprietate asupra acestor actiuni, in conditiile stabilite prin contractul de privatizare, proportional cu participatia dobandita de cei doi investitori.
Astfel, in cazul Electrica Moldova pretul de cumparare al actiunilor existente se ajusteaza pentru a reflecta diferenta dintre valoarea datoriilor nete ale societatii prezentate in situatiile financiare, la data de 31 decembrie 2004, sau, daca partile convin altfel, valoarea datoriilor nete prezentate in situatiile financiare la data transferului dreptului de proprietate, pe de o parte, si valoarea datoriilor nete la 31 decembrie 2003, pe de alta parte.
In cazul Electrica Oltenia, pretul de cumparare al actiunilor existente se ajusteaza pentru a reflecta diferenta dintre valoarea activului net al societatii, prezentat in situatiile financiare, la data transferului dreptului de proprietate, pe de o parte, si valoarea activului net la 31 decembrie 2003, pe de alta parte.
De asemenea, a fost creata o optiune de vanzare/cumparare pentru participatia reziduala a Electrica SA. in fiecare din Societati. Potrivit OUG, optiunea de vanzare ofera detinatorului dreptul, dar nu si obligatia, de a vinde un numar de actiuni la un pret predeterminat. Actul normativ precizeaza ca optiunea de cumparare ofera detinatorului dreptul, dar nu si obligatia, de a achizitiona un numar de actiuni la un pret predeterminat.
Structurile de optiuni sunt utilizate in procesele de privatizare si de fuziune la nivel international. Obiectivul optiunilor este de a oferi lichiditate actionarilor minoritari in entitatea privata si de a stabili o valoare pentru actiunile aferente in eventualitatea vanzarii de catre unul dintre actionari.
Finalizarea procesului de privatizare a celor doua Societati de distributii de electricitate in cursul anului 2005 este un obiectiv asumat in Strategia de accelerare a privatizarii si atragere de investitii pentru agentii economici din portofoliul Ministerului Economiei si Comertului. Electrica Moldova si Electrica Oltenia sunt cele mai mari filiale de distributie si furnizare a energiei electrice ale Electrica S.A.
Electrica Moldova, cu sediul in Bacau, deserveste sase judete si are sase regiuni si sucursale aferente. Societatea Electrica Oltenia are sediul in Craiova, deserveste sapte judete si are sapte regiuni si sucursale aferente.
Have something to add? Share it in the comments.