Stiri si noutati

Guvernul a aprobat introducerea unui mecanism financiar de sustinere a utilizarii eficiente a energiei

Executivul a decis introducerea unui mecanism financiar de sustinere a utilizarii eficiente a energiei, modificand in acest sens Legea nr. 199/2000 privind utilizarea eficienta a energiei, informeaza un comunicat de presa emis joi de Guvern.
"Prin decizia luata astazi Guvernul raspunde obligatiilor asumate in negocierile de aderare la Uniunea Europeana la Capitolul Energie", a afirmat ministrul Economiei si Comertului, Codrut ?eres.
Obiectivul actului normativ il reprezinta cresterea eficientei energetice, prin instituirea de obligatii si stabilirea de stimulente pentru producatorii si consumatorii de energie, in vederea utilizarii eficiente a acesteia.
Ministrul Economiei si Comertului a spus ca, pana la sfarsitul anului 2005, va fi alocata suma de 500 miliarde lei vechi pentru Programul de sustinere a eficientei energetice, iar pentru anul viitor vor fi alocate acestui proiect si fonduri europene, pe langa fonduri de la bugetul de stat.
Noul act normativ vizeaza sustinerea de la bugetul de stat si de la bugetele locale, prin acordarea de stimulente fiscale si financiare, a proiectelor prioritare de eficienta energetica din domeniile economice: industrie, transporturi, comert, agricultura, servicii, autoritati locale si sectorul rezidential.
Potrivit proiectul de lege adoptat de Guvern, consumatorii de energie pot beneficia de sprijin financiar in limita a maximum 50 la suta din valoarea proiectului de investitie derulat, in scopul cresterii eficientei energetice.
Totodata, autoritatile administratiei publice locale si centrale pot finanta lucrari pentru cresterea eficientei energetice si pe baza unui contract de performanta incheiat cu o Companie de servicii energetice (conceptul de "finantare cu a treia parte"). Aceasta companie de servicii energetice poate beneficia astfel de o reducere de 50 la suta a impozitului pe profit, pe o perioada de 5 ani.
Pe baza noilor reglemetari s-au stabilit obligatiile consumatorilor de energie. Astfel, consumatorii de energie – persoane juridice – sunt obligati sa dispuna de un sistem propriu de masura, evidenta si monitorizare a consumurilor energetice si sa puna la dispozitia Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei si a altor institutii abilitate aceste informatii.
In functie de consumul anual de energie, consumatorii se impart in doua categorii, fiecareia dintre ele revenindu-i o serie de obligatii. Astfel, consumatorii care folosesc o cantitate de energie cuprinsa intre 200 si 1000 tone echivalent petrol pe an sunt obligati sa intocmeasca, la fiecare 2 ani, un bilant energetic realizat de o persoana autorizata. Consumatorii care folosesc o cantitate de energie mai mare de 1000 tone echivalent petrol pe an sunt obligati sa numeasca un responsabil cu atributii in domeniul gestiunii energiei si resurselor energetice atestat de ARCE si sa efectueze anual un bilant energetic.
Agentii economici care consuma anual o cantitate de energie de peste 1000 tone echivalent petrol, precum si autoritatile administratiei publice locale din localitatile cu o populatie mai mare de 20.000 de locuitori, au obligatia sa intocmeasca programe proprii de eficienta energetica, pentru care Agentia Romane pentru Conservarea Energiei si Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei acorda consultanta gratuita.
Imbunatatirea eficientei energetice reprezinta o prioritate a politicii energetice nationale, care trebuie sa contrabalanseze tendinta de crestere exagerata a consumului energetic in toate sectoarele economiei si sa identifice posibilitatile si mijloacele de scadere a intensitatii energetice prin implementarea unor programe adecvate. Din aceste considerente, Ministerul Economiei si Comertului si Agentia Romana pentru Conservarea Energiei au initiat Programul National de Eficienta Energetica, care urmareste reducerea pierderilor de apa si caldura in retelele de transport si distributie a agentului termic, modernizarea structurii retelelor, introducerea sistemelor individuale de contorizare, promovarea surselor regenerabile de energie (rumegus, apa geotermala, biomasa, energie solara si eoliana).

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *