Stiri si noutati

Guvernul, acuzat ca vrea sa reintroduca practici de dinainte de 1989

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) isi exprima profunda ingrijorare fata de recenta hotarare a Guvernului cu privire la regimul documentelor ce vor permite efectuarea calatoriilor in strainatate de catre oamenii de afaceri, considerand ca acest normativ inseamna o revenire a practicilor de dinainte de 1989.

Intr-un document de pozitie remis redactiei, AOAR se declara "consternata de propunerea vizand prezentarea catre organele de control a trecerii frontierei, de catre oamenii de afaceri, a unor documente care sa dovedeasca scopul, durata si necesitatea deplasarii. Mai mult, se propune existenta unei invitatii din partea partenerului de afaceri extern, care sa dovedeasca scopul calatoriei", se arata in documentul citat. In opinia semnatarilor, aceste masuri vor pune intr-o grava situatie de inferioritate oamenii de afaceri romani, obligati sa "roage" partenerii de afaceri sa-i invite in tarile lor. "Se pune in mod legitim intrebarea; in scopul limitarii cazurilor de pedofilie, trafic de persoane, trafic de stupefiante s.a.m.d., de ce Romania nu impune strainilor ce vin in interes de afaceri in tara noastra sa detina o invitatie de la o firma romaneasca ? AOAR isi exprima revolta fata de injosirea la care se propune a fi supusi oamenii de afaceri, care, contrar promisei integrari in UE si liberei circulatie a persoanelor, inclusiv a dreptului de-a munci in tarile vest europene in urmatorii 3-10 ani, se confrunta cu revenirea la practici apartinand defunctului sistem socialist (invitatii traduse, notarizate s.a)", sustine AOAR.

Asociatia considera ca masurile propuse "reprezinta o reminiscenta a gandirii de dinainte de 1989, viza Organelor Statului urmand a fi inlocuita de aprobarea deplasarii de catre M.A.I. (titulatura de trista amintire), aprobare ce va fi data de un personal cu calificare specializata in orice altceva decat domeniul afacerilor".

"AOAR cere eliminarea imediata a acestor masuri aberante, atentionand Guvernul Romaniei ca nu oamenii de afaceri sunt cei care aduc prejudicii imaginii tarii. (?) AOAR nu intelege si nu accepta sa fie culpabilizati oamenii de afaceri, solutie comoda si incorecta, ce nu va face decat sa creeze noi oportunitati de manifestare a abuzurilor si coruptiei". (Marilena Dan)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *