Stiri si noutati

Guvernul ieftineste curentul pe banii contribuabililor

Arpad Dobre

Energia electrica a fost facturata pentru cursul de 1 dolar – 35.000 de lei

Pentru prima oara in istoria postdecembrista, in Romania a avut loc o scadere a pretului energiei electrice. Ieftinirea, cu 0,6% a tarifului la toate categoriile de consumatori, care va intra in vigoare cu incepere din 1 octombrie a.c., este insa infima si reprezinta o reducere cu cel mult 2.000-3.000 lei a facturii lunare a consumatorilor casnici. Poate doar cei care au optat pentru tariful social sa simta ceva, deoarece ei beneficiaza de o reducere substantiala, de 15%.

Statistici

In prezent, in Romania sunt inregistrati 7.876.511 de consumatori casnici, din care 3.447.556 au optat pentru tariful social, deci aproape 50% din total. Un calcul sumar ne arata ca, urmare a ieftinirii curentului, Electrica (respectiv statul) ar fi "pagubita" lunar cu peste 8,8 miliarde lei, in cazul scaderii cu doar 2.000 lei a facturii lunare la consumatorii casnici (mai putin cei cu tariful social). Dar lucrurile nu stau chiar asa, deoarece aceasta asa-zisa scadere a fost platita de mult de catre cetateni, prin stabilirea, inca in prima parte a acestui an, de catre Autoritatea de Reglementare a Energiei, a unui curs de schimb leu-dolar superior, de 35.000 lei/USD pentru plata facturilor. Intre timp, constatand ca nu mai poate folosi acest argument, deoarece cursul de schimb nu a depasit, in medie, nici macar 33.500 lei/USD, autoritatea mentionata s-a vazut nevoita sa propuna, iar Guvernul sa accepte scaderea pretului energiei electrice cu un procent derizoriu, de sub 1%. Pentru ceea ce s-a incasat in plus (diferenta dintre 35.000 lei/USD si nivelul real, de circa 33.250 lei/USD) nu exista, deocamdata, cifre oficiale.

Reducerea de 15% aplicata tarifului social va fi suportata, potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, de catre Termoelectrica, "prin masuri administrative interne", care nu au fost precizate. Problema este insa ca, in prezent, Termoelectrica are de recuperat mii de miliarde de lei de la consumatorii industriali si cei casnici si este putin probabil sa aiba resurse financiare pentru acoperirea diferentei de tarif. Drept urmare, analistii economici spun ca explicatia privind sursa de finantare a acestei masuri popular-preelectorale este clara: banii vor veni tot de la buget, adica tot de la contribuabili. Mai mult, in opinia economistului Valentin Ionescu, citat de Rador, aceasta reducere acum va insemna de fapt o crestere brusca de tarife, probabil in primavara anului viitor, fiind platita, pana la urma, tot de cei care au avut impresia ca li s-a facut o favoare, respectiv atat de cei peste 3,4 milioane de "tarifati social", cat si de ceilalti 4,4 consumatori casnici.

Retrospectiva scumpirilor

Din toamna anului trecut si pana in prezent, energia electrica s-a scumpit cu peste 16%, un nivel mult mai mare decat chiar rata inflatiei pentru perioada mentionata, pe baza aberantului curs de schimb stabilit de ANRE la 35.000 lei/USD. De atunci si pana in prezent, cu toate ca dolarul n-a depasit 33.300 lei, in medie pe luna, in bugetul Electrica, respectiv al statului au intrat zeci de miliarde de lei prin care se pot efectua discret anumite "plati preelectorale", respectiv subventionarea energiei electrice, termice si chiar a gazului metan pentru categoriile sociale defavorizate. In octombrie 2001, in octombrie, au fost stabilite tarifele la energia electrica, valabile pana in primavara acestui an.

Astfel, in octombrie, la tariful social se plateau 970 lei pentru un kilowatt ora (kWh), pentru un consum de pana la 50 kWh, si 4.170 lei/kWh pentru ceea ce depasea cei 50 kWh.

Cei care au ales tariful optional de tip monom fara abonament aveau de platit 2.056 lei pentru fiecare kWh consumat, iar pentru tariful optional de tip monom cu abonament, pretul unui kWh era de 1.525 lei, valoarea abonamentului fiind stabilita la 1.511 lei/zi. La tariful fara abonament, un kWh costa 2.056 lei, iar la cel cu abonament, 1.525 lei/kWh, plus 1.511 lei/zi (abonamentul propriu-zis).

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *