Dupa nenumaratele critici primite de la oficialii Fondului Monetar International (FMI) privind indisciplina salariala a intreprinderilor de stat, Guvernul incearca acum sa sufle si in iaurt, actiune tradusa in practica prin introducerea unor masuri suplimentare, menite sa-i determine pe managerii acestor societati sa se conformeze legii. Astfel, printr-un proiect de hotarare de Guvern initiat de Ministerul Muncii si de cel al Finantelor Publice, se propune diminuarea drepturilor banesti ale conducatorului agentului economic monitorizat potrivit HG 866/2001, daca acesta nu va respecta doua noi obligatii privind nivelul salariilor. Prima dintre ele este blocarea, in toate unitatile monitorizate, pana la finele anului in curs, a angajarilor de personal, cu exceptia posturilor unice la care prezenta angajatului este obligatorie.
4% din fondul de salarii, blocat
De asemenea, se propune si blocarea, in toate intreprinderile monitorizate potrivit intelegerii cu FMI, a unei sume care reprezinta 4% din fondul de salarii aferent ultimului trimestru al anului. De amintit ca pentru aceste unitati sunt deja prevazute plafoane pentru fondurile de salarii, care in mod normal nu ar trebui sa fie depasite. Suma constituita astfel va putea fi eliberata cu conditia incadrarii in plafonul anual de salarii aprobat la nivelul fiecarui minister sau, dupa caz, autoritatii publice centrale si cu avizul conducatorului acestora.
Masurile sunt propuse dupa ultima runda de discutii cu reprezentantii FMI care au solicitat intarirea disciplinei si la acest capitol, dupa ce au primit "realizarile" din primele noua luni ale anului. Circa 80 de intreprinderi de stat si regii autonome cu mari pierderi sunt supuse monitorizarii, proces care implica si limitarea salariilor angajatilor (si a numarului acestora), care acum s-ar putea trezi cu salarii substantial reduse. (C.N., S.E.)
Have something to add? Share it in the comments.