Stiri si noutati

Guvernul uita de promisiuni si continua politica de pomeni electorale in agricultura

Claudia Botezatu

Guvernul continua politica de subventionare a agriculturii de subzistenta, chiar daca a mai ramas foarte putin timp pana la integrarea in UE. In aceasta toamna, taranii vor beneficia din nou de cupoane agricole, fapt care contrazice declaratiile facute de ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, in aprilie, potrivit carora se va renunta la acest sistem de subventionare pagubos si ineficient. In primavara, Flutur parea ferm decis sa elimine subventiile acordate sub forma de bani sau cupoane in favoarea unui sprijin orientat catre gospodariile individuale care au sanse sa se transforme in ferme comerciale. In legatura cu aceste subventionari, Flutur spunea ca principiul dupa care se ghideaza Ministerului Agriculturii este "mai multe sanse si mai putine pomeni, mai multe investitii si mai putine cecuri in alb?.

In ciuda acestor promisiuni, Guvernul a hotarat alocarea a 1.750.000 lei (175 lei noi) pentru fiecare hectar de teren agricol, efortul bugetar fiind de 3.500 miliarde de lei (350 milioane de lei noi). Sumele vor fi acordate in limita a cinci hectare de teren. Ministerul Agriculturii nu avea intreaga suma la dispozitie si, ca atare, Executivul a suplimentat bugetul acestuia cu 2.500 miliarde de lei (250 milioane de lei noi). "Guvernul continua astfel politica de acordare a pomenilor electorale, ajutoare care se adreseaza agriculturii de subzistenta si care nu ajuta la dezvoltarea unei agriculturi performante. Mii de miliarde de lei sunt cheltuiti inutil in conditiile in care suprafata medie a unei gospodarii agricole este de doar 2,5 hectare?, ne-a declarat Stefan Nicolae, presedintele Federatiei Sindicale Agrostar. Ministrul agriculturii sustine ca nu ar fi acordat noi cupoane agricole daca nu ar fi fost calamitatile. "Am avut in vedere faptul ca au fost calamitate 500.000 hectare. In plus, trebuie pusa la socoteala si calitatea slaba a graului. Din cauza unei piete neorganizate a graului, am fost nevoiti sa luam aceasta masura. Oamenii trebuie sa fie ajutati sa infiinteze noi culturi agricole?, ne-a spus Flutur.

Fermele romanesti nu pot cheltui banii UE

La scurt timp dupa ce a fost luata hotararea de acordare a noi cupoane agricole, Gheorghe Flutur a afirmat ca actualul sistem este ineficient si generator de coruptie sau pomeni electorale. Flutur a mai spus ca doreste sa-l schimbe cu unul care va cuprinde acordarea unor credite pe termen lung de 10-15 ani. Referindu-se la faptul ca Romania va putea primi pana la 31 decembrie anul viitor 750 de milioane de euro din partea UE prin Programul SAPARD, ministrul agriculturii a reamintit ca din 2007, tara noastra trebuie sa aiba capacitatea de a absorbi fonduri de peste 6 miliarde de euro. Insa nici macar fondurile SAPARD nu pot fi absorbite, existand pericolul ca din cauza lipsei de proiecte, sa fie returnate UE sute de milioane de euro. In conditiile in care majoritatea producatorilor agricoli duc un trai de subzistenta, cheltuirea banilor comunitari este un proces foarte dificil pentru Romania.

Precizam ca oficialii de la Bruxelles descurajeaza acordarea subventiilor pentru agricultura de subzistenta deoarece are in vedere sprijinirea fermelor de dimensiuni medii.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *