Stiri si noutati

Guvernul vrea sa focalizeze relatiile comerciale ale Romaniei catre Orient si America de Sud

Claudia Botezatu

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a cerut consilierilor economici ai Romaniei din strainatate sa renunte la atributiile de simpli observatori si reprezentanti ai Ministerului Economiei si Comertului (MEC) si sa se implice mai eficient in sprijinirea firmelor autohtone care incearca sa investeasca in alte state. Prezent la reuniunea consilierilor economici din reteaua externa a MEC, Tariceanu si-a exprimat nemultumirea fata de lipsa unei coordonari eficiente cu Ministerul Afacerilor Externe in promovarea intereselor regionale ale Romaniei privind fluxurile energetice de la est la vest, piata energiei in sud-estul Europei si exportul in regiunea Marii Negre. Premierul a mai spus ca prioritatile Romaniei trebuie sa se indrepte si spre relatiile comerciale in spatiul estic, Orientul Mijlociu, America de Sud si, mai ales, regiunea Marii Negre. De aceea, Guvernul va decide retragerea reprezentantilor comerciali din tarile cu care avem relatii comerciale mai slabe si vor fi redistribuiti in aceste state.

De asemenea, vor fi intarite echipele de reprezentanti ai MEC in tarile UE.

Stolojan ii critica pe atasatii comerciali

Consilierul prezidential Theodor Stolojan a criticat, la randul sau, unele aspecte referitoare la activitatea atasatilor comerciali. Mai precis, Stolojan a cerut acestora sa nu mai trimita reprezentantii companiilor straine sa solicite audiente la primul-ministru sau la Presedintie, ci sa-i indrepte spre Agentia Romana pentru Investitii Straine. "E umilitor sa se creada ca o firma straina nu poate face afaceri in Romania daca nu ajunge la presedinte sau la primul-ministru", a afirmat Stolojan. Acesta a precizat ca practica aceasta a fost pana acum foarte des utilizata si ca a sosit vremea sa fie eliminata. "Daca investitorii au nevoie de asemenea audiente, insemna ca este ceva in neregula", crede consilierul prezidential.

Ministerul economiei, Codrut Seres, a afirmat ca va fi facuta o evaluare a activitatii atasatilor comerciali in urma careia va fi facuta o restructurare in randul acestora, prin retragerea lor din statele unde se constata ca interesele pentru relatiile comerciale cu Romania sunt slabe.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *