Guvernul va lua in discutie, in zilele urmatoare, strategia de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), care prevede vanzarea unui pachet de 90,1% din capitalul social al institutiei catre persoane fizice sau juridice, cu plata integrala in numerar, ne-au declarat surse guvernamentale. Strategia a fost avizata de consultantul desemnat pentru privatizarea CEC, JP Morgan, care a prezentat Executivului, la sfarsitul lunii mai, raportul de "due diligence", raportul de evaluare a institutiei financiare si studiul de fezabilitate, incluzand recomandarile privind strategia de privatizare si analiza de pre-marketing pe care a efectuat-o.
Investitorul strategic va lua 75% din CEC
Potrivit surselor citate, metoda de privatizare a CEC va consta in vanzarea prin negociere, cu selectie de oferte, catre o institutie financiar-bancara de reputatie internationala sau un consortiu de investitori din care sa faca parte cel putin o institutie financiar-bancara de reputatie internationala, a unui pachet de pana la 75% din actiuni inclusiv, dar nu mai putin de 50% plus o actiune din capitalul CEC. Ministerul Finantelor Publice, gestionarul actiunilor CEC, va negocia vanzarea pachetului majoritar de actiuni in doua etape, pe baza ofertelor preliminare neangajante, urmate de oferte finale angajante si, daca va fi cazul, pe baza ofertelor financiare finale angajate imbunatatite.
Totodata, pentru a stabili daca potentialii cumparatori ai CEC se califica ca fiind institutii financiar-bancare de reputatie internationala, comisia de privatizare va solicita punctul de vedere explicit al Bancii Nationale a Romaniei. Daca in procesul de selectie se va constata ca diferenta dintre primele doua oferte finale si angajante clasate este de 10% sau mai putin, comisia de privatizare va putea solicita celor doi ofertanti imbunatatirea acestora.
Inca 5% din CEC, membrilor CA si salariatilor
O propunere cuprinsa in strategie vizeaza vanzarea a pana la 5% din actiunile CEC catre salariati, membrii consiliului de administratie si pensionarii cu ultimul loc de munca la CEC, prin asociatia care se va constitui in acest scop. Vanzarea se va face prin negociere directa, fara selectie de oferte, dupa vanzarea pachetului majoritar.
Restul actiunilor – circa 10% – vor fi vandute partial sau in intregime, prin oferta publica de vanzare pe piata interna si/sau externa de capital, inclusiv catre actionarii existenti. Tranzactia va fi efectuata dupa finalizarea vanzarii pachetului majoritar de actiuni.Strategia mai prevede ca un numar de actiuni reprezentand 9,9% din capitalul social al CEC vor fi alocate pentru constituirea Fondului Proprietatea, din care vor fi despagubiti fostii proprietari ale caror case nu mai pot fi retrocedate in natura.
Have something to add? Share it in the comments.