Stiri si noutati

"Holcim va investi 40 milioane de dolari in acest an "

Kurt Habersatter, director general Holcim Romania, afirma ca piata cimentului este in crestere

– Ce reprezinta Holcim Romania in date si cifre, de la infiintare si pana in prezent?

– Holcim a venit in Romania in 1997, anul in care a achizitionat Fabrica de ciment din Turda. Compania a cunoscut o dezvoltare rapida, astfel incat, in prezent, Holcim opereaza alte doua fabrici de ciment in Alesd si Campulung, o retea de 12 statii de betoane si trei statii de agregate in tara. In iunie 2001, Holcim a introdus noul brand in Romania, iar in decembrie si-a unificat toate operatiunile sub un singur nume.

– In prezent, filiala din Romania este in plina dezvoltare: 2002 a fost anul cel mai bun in ceea ce priveste performantele financiare si operationale. La sfarsitul anului, cifra de afaceri inregistrata a fost de 88 milioane euro, cu aproximativ 34% mai mare decat cea din 2001. Suma totala a investitiilor facute de Holcim in Romania in achizitii, modernizari, masuri de protectie a mediului si dezvoltare a afacerii depaseste 200 milioane euro. Anul trecut, compania a investit 30 milioane de euro, iar anul acesta, in functie de rapiditatea cu care se vor implementa noile proiecte si de evolutia generala a economiei nationale, valoarea lor va depasi 40 milioane de euro. Aceste fonduri sunt utilizate pentru dezvoltarea afacerii, achizitionarea de echipamente pentru protectia mediului, cat si in domeniul serviciilor si resurselor umane.

– Cu ce noutati a iesit pe piata in acest an Holcim Romania?

– Dorim sa deschidem noi drumuri pe piata locala a producatorilor de ciment. In mod concret, anul acesta am lansat, la editia a X-a a Targului Construct Expo, Holcim Superlucrabil – un ciment cu o lucrabilitate foarte buna si rezistenta finala mare, care poate fi folosit la numeroase aplicatii. Cu aceeasi ocazie au fost lansate in premiera doua servicii: "Construieste cu Holcim" – un manual pentru utilizarea betonului adresat micilor intreprinzatori care vor sa construiasca o casa durabila, folosind un beton de cea mai buna calitate, pus la dispozitie de un furnizor profesionist -, precum si Holcim Infoline, un serviciu telefonic care ne permite ca, 12 ore pe zi, sa fim in contact direct cu persoane interesate de informatii complete si precise referitoare la companie si la activitatea acesteia.

– Pentru noi, inovatia este un angajament, iar aceste premiere nu sunt evenimente unice. Anul trecut am introdus, in premiera pe piata romaneasca, conceptul de Statie Ecologica de Betoane (in prezent sunt sase astfel de statii care, in comparatie cu cele traditionale, folosesc o tehnologie de productie prin care se reduc emisiile de praf, se elimina zgomotul si se permite reciclarea betonului proaspat), precum si minighidul "Cum sa-ti construiesti casa cu Holcim" . Acesta se adreseaza in special celor care vor sa-si construiasca singuri o casa, dar poate fi util, in egala masura, si comerciantilor si distribuitorilor de ciment.

– Ce cota de piata are Holcim Romania pe piata interna a cimentului si care sunt obiectivele companiei pe termen scurt?

– In conformitate cu statisticile Patronatului din Industria Cimentului (CIROM), la sfarsitul anului 2002, cota noastra de piata era de 32%, cu 4% mai mult in comparatie cu anul trecut. Anul acesta, Holcim intentioneaza sa finalizeze investitiile planificate, una dintre cele mai mari fiind la fabrica din Alesd, unde se va pune in functiune o linie de productie de ciment si clinker complet modernizata. Suntem siguri ca va fi cel mai modern echipament de acest fel din Romania. Alte investitii pentru 2003 includ modernizarea centrului de expeditie si moara de carbune de la Campulung.

– Care sunt imbunatatirile ce ar trebui aduse legislatiei din domeniul afacerilor?

– Rata de crestere economica a Romaniei este pozitiva si ma astept ca aceasta crestere sa continue si in anii urmatori. Cadrul legal trebuie si va fi modificat pentru a se adapta normelor Uniunii Europene. Din pacate, evolutia acestuia este foarte dificil de anticipat si, in calitate de Membru Director in Consiliul Investitorilor Straini, recomand autoritatilor competente sa imbunatateasca dialogul cu reprezentantii intreprinderilor private, pentru a ocoli eventualele efecte negative ale tranzitiei la legislatia europeana.

– Ce perspective intrevedeti pentru piata interna a cimentului, in general, si pentru Holcim Romania, in special?

– Piata va evolua datorita cererii de materiale de constructie, in continua crestere. Romania ofera oportunitati pentru proiecte mari de infrastructura, pentru locuinte si cladiri socio-culturale, urbane, dar si in spatiul rural. Initierea unor astfel de proiecte ample este un factor care influenteaza dezvoltarea pietei interne de ciment. In ceea ce priveste evolutia companiei Holcim Romania, principalul obiectiv pe care vrem sa il atingem in acest an este acela de a ne consolida pozitia actuala pe piata.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *